Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorf, "Seçim sonuçları Erdoğan’ın mutlak güç fantezilerinin reddidir. Türkiye’deki insanlar merkeziyetçiliğe ve etnik milliyetçiliğe karşı oy kullanarak demokrasiyi güçlendirdiler." dedi.

Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Türkiye Raportörü olan Alman siyasetçi, 7 Haziran seçiminin ardından yayınladığı mesajda şu ifadeleri kullandı: ‘‘Seçim sonuçları ile aynı zamanda net bir mesaj gönderildi. Liderler demokrasiyi hayata geçirmek zorundalar. Müzakereler yapılmalı, bir çözüme ulaşılıp koalisyon oluşturulmalıdır."

Siyasilerin, seçmenlerin talep ettiği siyasi olgunluğa sahip olup olmadığını koalisyon müzakerelerinin ortaya koyacağını belirten Lambsdorf, "Sonuçlar, kamusal hayatta devam eden İslamlaşmaya da dur demiştir. Laik hayat görüşüne sahip insanların da, hükümetin herhangi bir kısıtlaması olmadan ve düzenli politik retlerine maruz kalmadan yaşayabilecekleri ümidi oluşmuştur." yorumunu yaptı.

Lambsdorf Türkiye'de medyaya yapılan baskıların da artık son bulması gerektiğini belirttiği açıklamasında "Biz Hür Demokratlar olarak Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek ve iyileştirmek istiyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği'nin önemli bir komşusu, dayanışma ve saygımızı kazanmış bir NATO ortağıdır. Suriyeli mülteci krizi ile mücadelesi, birçok Alman şirketleri için büyüyen pazar olması, enerji bağlamında transit ülke olarak önemi, Almanya'daki birçok vatandaşın geldiği ülke olarak Türkiye ile karşılıklı iyi ve yakın ilişkiler iki taraf için de önemlidir. Bu nedenle Türkiye'deki tüm demokratik güçler ile bir güven ilişkisi için birlikte çalışma adına çaba sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.