Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz günübirlik Sırbistan ziyaretinden sonra Bosna-Hersek başkenti Saraybosna'yı da ziyaret etti. AP Başkanı Schulz, Bosna-Hersek Halklar Meclis Başkanı Barişa Çolak ve Temsilcileri Meclis Başkanı Şefik Caferoviç ile biraraya geldi.

Bosna-Hersek Halklar Meclis Başkanı Barişa Çolak, AP Başkanı Schulz ziyaretin, Bosna-Hersek'in gündeminde olan reformlar sürecinden dolayı
tam zamanlı olduğunu ve Bosna'nın AB entegrasyonda hızlandığını kaydetti. Çolak, “Görüşme sırasında Bosna-Hersek'in sorunlarına, sosyo-ekonomik reformlarına, Bosna'nın sürdürebilir gelişime ve yeni işyerlerin yapılmasına değindik. Avupalı Parlamentosu ve Avrupa'nın bütün kurumları bu bölgenin bir an önce Avrupa yoluna gitmesini istiyor.” şeklinde konuştu.

Bosna-Hersek Temsilcileri Meclisi Başkanı Şefik Caferoviç, Schulz ziyaretin Avrupa'nın gerçek anlamda Bosna'nın entegrasyon ve üyelik konularını düşündüğünü ve Avrupa'nın bu anlamda dertli olduğunu anlattı. Caferoviç, “Bosna ve Batı Balkanları Avrupa'nın bir parçasıdır.
Schulz Bey, bize yardımı vaad etti ve Avrupa Parlamentosunun güçlü bir Bosna-Hersek'i istediğini mesajı gönderdi.” şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamentosunun Başkanı Schulz de Bosna'lı temsilcileri ile birçok sorunu tartıştığını, ancak Bosna'daki resmi işsizlik oranın en çok dikkatini çektiğini kaydetti. Schulz, “Bosna'da yüksek sayıda eğitim görmüş insanların olması ve bunun yanında işsizliğin yüzde altmışlara kadar gelmesi kabul edilmez. Bu sorunu birlikte çözmemiz gerekiyor. Hükümet liderleri ve bizim neslimiz, bir sonraki nesile çalışma fırsatı vermesi gerekiyor. Genç ve eğitilmiş insanlara çalışma fırsatları vermeyen devletin geleceği yok. Genç insanların istihdam edilmesi her devletin gelecekte başarılı olabilmesi için ana koşuludur.” ifadelerini kullandı.

AP Başkanı Schulz, konuşmanın devamında Avupa devletlerinin terörle mücadele ettiğini, dünyanın bu sorunun çözülmesi için bütün istihbarat ve emniyet ajansları ile katkı vermeye davet etti.