Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin (AB) reformlarla ilgili uzlaşmaya varması gerektiğini vurguladı.

İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili referanduma gitmesi gündemdeyken başkent Londra’da Başbakan David Cameron’la bir araya gelen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, basın toplantısında, İngiltere ve AB’nin reformlar konusunda uzlaşması gerektiğini söyledi.

Müzakerelerde birtakım ortak ve farklı görüşlerin olduğunu belirten AP Başkanı Schulz, İngiltere-AB ilişkisine yönelik “Diyalog gerekli. Sorunlar ancak diyalog ve uzlaşma yoluyla çözümlenebilir. Ortak çıkarlarımızın listesi uzun. Dolayısıyla, yapacağımız tartışma ve analizlerle ortak bir zeminde buluşulabileceğine inanıyorum.” dedi.

İkilinin yaptığı görüşmenin ardından Schulz, ortada bazı tartışmalı öğelerin bulunduğunu, Avrupa Parlamentosu’nun Londra’yla bazı konulara aynı görüşte olmadığını ancak farklı görüşlerin şaşırtıcı olmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca Schulz, AB kriterleri çerçevesinde, vatandaşların temel hak ve özgürlükleri güvence altında tutularak, İngiltere’de faydalanılan sosyal yardım hizmetlerinin kötüye kullanılmaması talebinni parlamentoda dikkate alındığını ifade etti.

CAMERON: GİDİLECEK YOL UZUN

Mayıs ayında, İngiltere’de gerçekleşen genel seçimi kazanarak, zaman kaybetmeden Avrupa ülkeleriyle, İngiltere’nin AB üyeliği için yeniden müzakerelere başlayan Başbakan ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron ise kendilerini uzun bir yolun beklediğini söyledi.

İngiliz Başbakan, “Reformların ve yeniden yapılacak müzakereler için uzun bir yol bizi bekliyor. Ortada çözülmesi gereken zor sorunlar, temelden değişmesi gerektiğine inandığım görüşler mevcut. Bu görüşmelerin bunun için iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

İngiltere Başbakanı David Cameron, 2017’de ülkede halk oylamasına sunulması planlanan AB üyeliğinden önce Avrupa’yla ‘daha iyi bir anlaşma’ya varılacağını umduğunu da sözlerine ekledi.

Başbakan David Cameron, liderliğini üstlendiği Muhafazakar Parti’nin, Mayıs ayında yapılan genel seçimi tek parti olarak kazanmasının ardından seçim öncesi söz verdiği, İngiltere’nin AB üyeliği referandumu için Haziran başından itibaren Avrupa ülke liderleriyle görüşmelere başladı.

Şimdiye kadar Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, Belçika, Lüksemburg, İspanya ve Romanya liderleriyle görüşen İngiliz lider, AP Başkanı Martin Schulz’un ardından resmi konutunda İrlandalı mevkidaşı Enda Kenny’i ağırlayacak.