Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Türkiye’deki gelişmelerden ‘çok endişe’ duyduğunu açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Schulz, Türkiye’yi saran şiddetten büyük endişe duyduğunu, güvenlik kuvvetleri ile sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınadığını vurguladı. Teröristlere sempati duyulamayacağını belirten Schulz, siyasi liderlere de çağrıda bulundu. Çatışma ortamından çıkılması ve sosyal barışın tesis edilmesinin siyasilerin mesuliyeti olduğuna işaret eden Schulz, en büyük itidal ve kontrolü liderlerin göstermesi gerektiğini vurguladı.

HDP VE ÖZGÜR BASINA SALDIRILAR ÇOK KAYGI VERİCİ

TBMM’de 80 milletvekili ile temsil edilen HDP’nin saldırıya uğramasını da kaygıyla takip ettiklerini belirten Schulz, özgür basın kuruluşlarının basıldığı, saldırıya uğradığı, gazetecilerin gözaltına alındığına işaret etti. Bu gelişmeleri de ‘çok kaygı verici’ olarak değerlendiren Schulz, bu saldırıların hem milli hem de milletlerarası basına yapıldığını belirterek, "Medya çoğulculuğu ve bağımsızlığı, Türk demokrasisinin hayati unsurlarından biridir ve her aday ülke için bir ön şarttır." dedi.

Türk yetkililere ve Kürt siyasilere çağrı yapan Schulz, barış sürecinin bir an evvel tekrar canlandırılması gerektiğini vurguladı.