Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye’yi demokrasi, temel haklar ve yolsuzlukla mücadele konusunda uyardı. Türkiye raporunun Dış İlişkiler Komitesi’ndeki (AFET) tartışmasından sonra yazılı açıklama yapan Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin yargı bağımsızlığı, ifade hürriyeti, basın özgürlüğü ile yolsuzluklarla mücadele konusunda ‘daha fazla çaba’ sarfetmesi gerektiğini vurguladı.

AFET’teki tartışmaya katılan milletvekilleri adına yapılan açıklamada Türk hükümetinin demokratik ilkelere saygı duyacağı konusunda ‘çok açık ve kesin şekilde’ iradesini göstermesi gerektiği uyarısı yapan AP, çoğulcu ve kapsayıcı yeni bir anayasanın önemine işaret etti.

ZAMAN VE SAMANYOLU’NA OPERASYON KINANDI

Yapılan açıklamada 14 Aralık 2014’te Zaman ve Samanyolu Grubu’na yapılan polis baskınları bir kez daha kınanırken, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının kapatılması da "derin teessüf" ile eleştirildi.

2014’te kabul edilen 6532 sayılı kanunla MİT’e verilen imtiyazları da eleştiren açıklamada, MİT mensuplarına dokunulmazlık sağlanmasının ifade ve basın hürriyetini yok ettiğine işaret edildi.

İŞİD’e de değinen AP üyeleri, Türkiye’nin İŞİD’e giden para, cihaz ve savaşçıların engellenmesi için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini kaydetti.

Hollandalı Sosyalist Kati Piri tarafından kaleme alınan Türkiye raporunun nihai oylamasının Mayıs sonunda yapılması bekleniyor.