AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ve Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Philippe Lamberts, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Brüksel’de görüşecek olan AB liderlerinin basın özgürlüğü ve insan hakları ihlallerinin mutlaka gündeme getirmelerini gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel ziyareti öncesi konuşan AP grup başkanları, Avrupa’nın en önemli gündemi haline gelen mülteci krizi sebebiyle Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve basına uygulanan baskıların gündeme gelmeme ihtimalinden endişe duyduklarını belirttiler.

AP Liberaller Başkanı ve Belçika eski Başbakanı Guy Verhofstadt, AB liderlerinin mülteci sorununa rağmen Türkiye’deki insan hakları ihlallerini Erdoğan ile temaslarında gündeme getirmeleri gerektiğini vurguladı. Verhofstadt, “Erdoğan’ın başbakanlığı ve sonrasında cumhurbaşkanlığı döneminde büyük bir gerileme yaşandı. Sosyal medyanın düzenli şekilde engellenmesi, basına ve ifade özgürlüğüne uygulanan engeller asla kabul edilemez. 10 yıldan fazla süredir devam eden AKP’nin mutlak hakimiyeti ülke için sağlıklı değil.” dedi.

Başka bir Belçikalı AP Milletvekili ve Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Philippe Lamberts de Avrupa’nın, Türkiye’deki kötü gidişatı mutlaka gündeme taşıması gerektiğini aktardı. Lamberts, AB’nin çok fazla sessiz kaldığını söylerken, “Kürdistan’daki saldırılara neredeyse resmi bir açıklama gelmedi. Aynı şekilde onlarca gazeteciye açılan davalara da bir tepki gösterilmedi.” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazartesi gerçekleştireceği görüşmelerde bütün bu meselelerin gündeme gelmesini umduğunu ifade eden Lamberts, “Avrupa öncelikli olarak mülteci sorunu çözüme kavuşturmak isteyecek. Bundan dolayı Kürt sorunu, demokrasi ve ifade özgürlüğü gibi temel konuların gündeme getirilmemesi konusunda endişem taşıyorum. Avrupa’nın şimdi Türkiye’ye ihtiyacı var.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4-6 Ekim arası Belçika’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret esnasında Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Avrupa Konseyi Başkanı Dolad Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile temaslarda bulunacak.

AP Başkanı Martin Schulz, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmede Suriye meselesi dışında Türkiye'de basına yapılan baskıyı ve gazetecilerin güvenliğini gündeme getireceğini ifade etmişti.