Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Belçikalı üyesi Mark Demesmaeker Türk hükümetinin Koza-İpek grubunu polis ile basmasını sert bir dilde eleştirdi. Demesmaeker, Erdoğan rejiminde olanlar kötüden daha kötüye gittiğini ve kendisini artık ciddi anlamda endişelendirdiğini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmak istediğini ve müzakerelerin hala devam ettiğini hatırlatan Demesmaeker, basın özgürlüğünü Avrupa için 'olmazsa olmaz' diye nitelendirdi ve bu yüzden Avrupa kanadından ciddi bir adım atılması gerektiğini vurguladı. Demesmaeker, “Erdoğan rejimi kendisini gösteriyor ve otokrasinin hakim olduğu mesajını veriyor. Her sene ilerleme raporlarını takip ediyorum ve ne zaman bir adım atıldıysa beraberinde iki ve üç adım geri atılıyor.” dedi.

Demesmaeker şöyle devam etti: “Bugün TV’de olanlar dramatik olaylar. Gazetecilik bir suç değil ama dürüst bir meslektir. Ben de kariyerimin büyük bir kısmını gazeteci olarak geçirdim. Bugün TV’deki çalışanları anlıyorum ve şu an olanları karşısında çok çaresizler. Hepimiz acımasız bir rejimin kaba kuvvetine maruz kalıyoruz. Kaba kuvvetin üstüne kimse çıkamıyor. Bu tür olanların karşısında Avrupa Birliği kesinlikle müzakerelerin yürümesi için sinyal veremez. Bunların ardık durması lazım.”

“MERKEL HATA YAPTI”

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretini yaparak ve devamında yapmış olduğu açıklamaları tamamen kendisini ilgilendirdiğini söyleyen Demesmaeker, bunların Avrupa Birliği'ni bağlamadığını ifade etti. Demesmaeker, “Merkel kendi hataları yüzünden başarısız bir duruma düştü ve ülkesinde yanlış kararlar alarak umutsuz şu anda. Şu an Türkiye’ye ve Erdoğan’a yaklaşarak problemleri çözmeye çalışıyor. Ve Merkel'in bu doğrultuda hareketlerini doğru bulmuyorum.” şeklinde konuştu.