Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu üyesi Ska Keller, Ankara Savcısı Serdar Coşkun'un muhalif basının susturulması talebine sert çıktı. Alman siyasetçi, Türkiye'den son dönemde gelen haberlerin endişe verici olduğunu söyledi.
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye ilerleme raporu görüşmeleri sonrasında konuşan Keller, ''Sadece bir dedikodu olsa bile medyanın susturulması temel haklara aykırıdır. Bu girişim açık şekilde hukukun üstünlüğüne, şeffaf devlet anlayışına ve demokrasi ilkelerine aykırıdır.'' dedi. Raporun odağında hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, insan hakları gibi temel hak ve hürriyetlerin olacağını vurgulayan Keller, ancak bu değerlerin teminat altına alınmasının ardından ekonomik ilişkilerin gündem edebileceğine işaret etti.

UMARIM HDP BARAJI AŞAR

HDP parti binalarına yapılan saldırılara da değinen Ska Keller, saldırıların soruşturulması gerektiğini kaydetti. Herhangi bir partiye gönül vermiş kimsenin bu tercihinden dolayı kendisini tehlikede hissetmemesi gerektiğine dikkat çekti. Temennisinin HDP'nin barajı aşması olduğunu da kaydeden Keller, bunun Türk parlamentosuna çoğulculuk kazandıracağına dikkat çekti. Yüzde 10 barajını eleştiren AP milletvekili, barajın düşürülmesi gerektiğini savundu. Yüzde 10 barajını 'aşılması zor bir baraj' olarak nitelendiren Keller, parlamentoda daha fazla partinin yer almasının Türk demokrasisi adına olumlu bir adım olacağını dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI SEÇİM KAMPANYASI YAPAMAZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ve Belçika'da yaptığı mitingleri de eleştiren Alman siyasetçi, ''Erdoğan Avrupa'ya gelerek kendi cumhurbaşkanlığı ile ilgili programlarını açıkladığını söylüyor. Ama bana göre gelişi Türkiye'de seçimlerle ilgili.'' ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın seçim mitingi yapmasının doğru olmadığını savunan Keller, ''Bir cumhurbaşkanının seçim kampanyası yapmaması lazım. Cumhurbaşkanının herkese eşit mesafede olması lazım.'' dedi.