Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pitella yazılı bir açıklama yaparak Türk halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a net bir mesaj verdiğini belirtti.

Türk halkının medyaya yapılan baskılar ve tehditlere karşı değişim mesajı verdiğini kaydeden Pitella, "Geriye gidişe karşı demokrasi kazanmıştır. Türk halkı, azınlık ve basın hürriyetine saygı duyulan çok kültürlü ve çok dinli bir anayasa temelinde Türkiye’nin modern bir demokrasi olarak kalması yönünde net mesaj vermiştir." dedi. HDP’nin ilk defa parti olarak Meclis’e girmesini ve çok sayıda kadının milletvekilinin seçilmesini olumlu gelişmeler olarak değerlendiren Pitella, Erdoğan’a bütün Türk vatandaşlarını kucaklayan bir hükümet için çaba göstermesi çağrısı yaptı.

PİRİ: DEMOKRASİNİN ZAFERİ

AP’nin Türkiye raportörü Sosyalist Kati Piri de aynı yazılı açıklamada halkın sandıkta iki temel mesaj verdiğine işaret etti. Türklerin, gücün tek elde toplanmasına ‘hayır’ dediğine işaret eden Piri, ikinci sonucun da Kürt sorunun barışçıl yollarla çözümü talebi olduğunu vurguladı. Seçim kampanyasında gazetecilere ve medya kuruluşlarına büyük baskılara rağmen halkın yüksek sayılarla sandıklara giderek oylarını kullandığını ve sivil toplumun gözcülük yaptığına işaret eden Piri, "Türkler en kapsayıcı ve yüksek temsilli meclislerini seçtiler. Bu demokrasinin zaferidir." dedi.