Avrupa Parlamentosu Türkiye Röportörü Katı Piri ve Alman- Türk Parlamentolar Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering, Kürt sorununun çözümü için gerçekleştirilen barış süreci için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin inisiyatif alması çağrısında bulundu.

Alman Tagesspiegel gazetesine 'Erdoğan’ın tepkisi orantısız' başlığı ile makale kaleme alan Piri ve Müntefering, “Türk hükümetinin aşırı tepkisi ve Erdoğan’ın orantısız reaksiyonu ülkedeki barışı riske atıyor. Hangi partiden ve gruptan olursa olsun bütün taraflar çatışma ortamının sona ermesi için katkıda bulunmalıdır. Barış süreci sadece Erdoğan’ın ellinde değil.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin kendisini savunma hakkını desteklediklerini vurgulayan Türkiye Röportörü Piri ve Alman Siyasetçi Müntefring, “Fakat Türkiye’nin tepkisi orantısız ve Kürt sorunun çözümü için başlatılan barış görüşmelerini tehdit ediyor. Erdoğan’ın tepkisi şiddeti ateşleyebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın barış sürecinin devam etmesinin mümkün olmadığını söylemesi ve HDP’li milletvekillerini tehdit etmesi süreci durdurmaktan öte belli bir hedefe yönelik söylenmiş sözler olduğu anlaşılıyor. Erdoğan’ın açıklamaları iki yıldır devam eden ateşkesi bozup şiddeti körükleyebilir. İki taraftaki marjinalleri güçlendirip sağduyulu çoğunluğu zayıflatabilir. Barış görüşmeleri bütün tarafların ve partilerin işi sadece Erdoğan’ın elinde olan bir şey değil.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ve hükümet tarafından HPD’nin marjinalleştirilmesi çabasının olduğuna dikkati çeken Piri ve Müntefering, sözlerini şöyle tamamladı: “Altı milyon seçmenin oyunu almış HPD’nin marjinalleştirilmesi gayretini şiddetle kınıyoruz. Türkiye’deki demokrasideki olumsuz yöndeki gelişmelere dair endişeye rağmen hükümetin Kürt sorununu çözümü için attığı adımları destekledik. Kürt sorununun çözümündeki başarı Türkiye’nin demokrasi, barış ve insan haklarına önemli katkı verecektir. Barış sürecinde bu zamana kadar elde edilen kazanımlar yok edilmemeli. İki taraftan da çatışma ve ayrışmayı derinleştirecek adımlara karşı dikkatli olmalarını bekliyoruz. Türkiye barışı ve birliği ancak barış süreciyle savunabilir.”