Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye’de hukuk devletinin baskı altında olduğunu ifade etti. İnsan hakları ve özgürlüklerin ciddi zarar göreceği gerekçesiyle eleştirilen iç güvenlik yasasını değerlendiren Piri, “Böyle devam ederse, Türkiye’nin AB’yi isteyip istemediğini gözden geçirmemiz gerekecek.” dedi.

Kati Piri, Hollanda devlet kanalı NOS’e yaptığı açıklamada, hukuk devletine yönelik baskının Türkiye-AB ilişkilerini de riske attığını belirtti.

"POLİS ŞİDDETİNE VİZE ÇIKARILIYOR"

AP Türkiye Raportörü Piri; iç güvenlik yasasının, bir demokratik hukuk devletinin en önemli şartları olan gösteri hakkı, fikir özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğine aykırı olduğunu söyledi. Piri, “Türkiye’nin son iki yılı, AP’deki sağ partilerden sol partilere kadar herkesi ciddi olarak endişelendiriyor. Bu yasa ile polis şiddetine vize çıkarılıyor. Önceki yanlışları önlemek yerine, polisin yetkisi daha da genişletiliyor. Endişe veric.i” dedi.

Kati Piri’nin hazırladığı Türkiye raporu önümüzdeki ay AP’de oylanacak. Daha önce raporunu tamamlamış olan Piri, iç güvenlik yasasından dolayı raporun bir kısmını yeniden yazıyor.