Koza İpek grubuna Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ile kayyum atanmasına tepkiler dinmiyor. Avrupa Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Philippe Lamberts olaylar karşısında hafif kalsa da daha ağır bir ifade kullanmamak için bu baskıları 'otoriterlik' olarak tanımladığını söyledi.

Türkiye'de demokrasinin sadece adının kaldığını vurgulayan Lamberts, Türkiye'nin vardığı durumun artık tedirginliğe değil isyana zorladığını kaydetti. Türk demokratlarla birlikte olduğunu ekleyen Lamberts, "Bir grubu sevmiyorsanız, susturmak istiyorsanız, terörle suçlamak Türkiye'de moda haline geldi." dedi. Erdoğan'ın Rusya ve Çin'e doğru yöneldiğini öne süren Lamberts, muhalif seslerin resmi, gayriresmi, gayri hukuki bütün yollar kullanılarak susturulmaya çalışıldığının altını çizdi. Muhalif seslerin eylem hakkının dahi elinden alındığını ekleyen Lamberts, Türkiye'deki otoriter eğilimin inanılmaz seviyelere ulaştığını kaydetti.

Türkiye gündemini yakından takip eden AP üyeleri arasında başı çeken Lamberts, AK Parti'nin ilk yıllarındaki reformlarının en ciddi destekçileri arasında yer alıyordu. Gezi ve 17-25 yolsuzluk operasyonlarının ardından yaptığı açıklamada ise kendisini 'Erdoğan tarafından aldatılmış' hissettiğini belirtmişti.