Koza İpek Holding'e yapılan polis baskını Batı'da olduğu kadar Ortadoğu'da da yakından takip ediliyor. İpek-Koza grubuna yönelik kayyum kararı ve bu sabah polisin şiddet kullanarak medya merkezine girmesini hemen hemen bütün Arap basını gördü. Al-Arab gazetesi, "Erdoğan yolsuzluklarını örtmek için İslam alimi Fethullah Gülen ve sevenlerini kurban seçti" başlıklı haberi manşetten verdi.

Ortadoğu basını, Almanya'da casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanı Muhammet Taha Gergerlioğlu'nun Koblenz Eyalet Mahkemesi'nde dinlettirilen ses kayıtlarını paylaştı. İngiltere'nin başkenti Londra'dan Ortadoğuya yayın yapan ve iki yıl öncesine kadar Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Al-Arap gazetesi, davada delil olarak sunulan kayıtlarda Cumhurbaşkanı'nın danışmanının "AK Parti iktidarının yolsuzluklarını örtbas etmek için uluslararası saygınlığı olan İslam Alimi Fethullah Gülen Hocaefendi ve sevenlerine paralel devlet yaftası yapıştırıldığını" itiraf ettiğini aktardı.

Ayrıca haberde, MİT için çalıştığı iddia edilen Gergerlioğlu'nun ekibinde yer alan sanıklardan Ahmet Duran Yüksel ile Dr. Hünkar A. adlı şahıs arasında geçtiği belirtilen telefon görüşmesi yayınlandı. 17 Aralık 2013 yolsuzluk soruşturmasından sonra gerçekleşen görüşmede, Hünkar A. isimli şahsın, Türkiye'yi sarsan gelişmelerle ilgili olarak, “Abi ne yapalım, sonunda bir kurban olacak.” derken, buna karşılık Yüksel de “Bir kurban var zaten. Fethullah Gülen seçildi ya. Çok başı ağrıyacak.” ifadelerini haberini manşeti yaptı. Gazete İpek Medya Grubu'na yapılan baskını da telefon görüşmelerinde konuşulanların doğru olduğuna dair delil olarak gösterdi.

ELAPH: ERDOĞAN, YOLSUZLUKLARINI KAPATAMIYOR

AK Parti hükümetinin savunucuları arasında olan ve Avrupa'da Araplar tarafından en fazla takip edilen haber siteleri arasında gösterilen elaph (İylaf), "Erdoğan, yolsuzluklarını kapatamıyor" başlığını attı.

Haberde, İpek Medya Grubu'na yapılan baskın ve atanan kayyum görevlilerine değinildi. Haberde ayrıca, "Erdoğan, Koza grubuna baskın yaparak el koydu" ifadeleri kullanıldı.

SKYNEWS ARABİA: ERDOĞAN, İPEK MEDYAYA KAPIYI KIRARAK GİRDİ

Birleşik Arap Emirlikleri'nden tüm Arap ülkelerine yayın yapan ve bölgede en fazla izlenen haber kanalları arasında gösterilen Skynews Arabia kanalı ise polis baskınını, "Erdoğan, İpek medyaya kapıyı kırarak girdi" anonsuyla izleyicilerine duyurdu. Haberin içeriğinde de "ülkenin en başarılı şirketleri arasında gösterilen Koza grubuna polisin biber gazı ve şiddet kullanarak zorla girdiği" aktarıldı.

EL-HAYAT: SEÇİM ÖNCESİ ERDOĞAN, TÜM MUHALİFLERİ SUSTURMAYI HEDEFLİYOR

Suudi Arabistan'ın en önemli medya grubuna ait Al-Arabia haber kanalı, "Türk polisi, İpek Medya'ya kapıyı kırarak girdi" haberini son dakika olarak geçti. Haberin detayında "Erdoğan'ın IŞİD bağlantılarını ve yaptığı yolsuzluklarını ilan ettiği için İpek Medya Grubu'na baskın yapıldığı" iddiasında bulunuldu.

Yine Suudi Arabistan'da yayın hayatına devam eden ve ülkenin en önemli gazeteleri arasında olan Al-Hayat, olayı okuyucularına duyururken, "Türkiye'de polis kapı kırarak medyaya baskın yaptı" başlığını kullandı. Al-Hayat, böylelikle seçim öncesi Erdoğan'ın tüm muhalifleri susturmayı hedeflediğini öne sürdü.

Katar'dan yayın yapan El-Cezire kanalı ise "Kayyum müdahaleyle girdi, polis bahçe kapısını kırdı" anonsu yaptı.

Lübnan menşeli Al-Hayat Lübnan gazetesi ise "Erdoğan şirket bastı" manşetiyle baskını gördü. Gazete haberi, "polis kapıyı kırarak ülkenin en önemli medya grubuna el koydu" şeklinde detaylandırdı.

Mısır'ın en önde gelen gazetelerinden Youm7, "Erdoğan durdurulamıyor, muhalif medya ve şirketlere el koymaya devam ediyor" haberini okuyucularıyla paylaştı. Mısır menşeli Al-Vatan Gazetesi de "Erdoğan IŞİD'e yardım yaptığını belgeleyen gazete ve sahibinin tüm şirketlerine el koydu" haberiyle okuyucuların karşısına çıktı. Bölgenin en önemli gazeteleri arasında da gösterilen Mısır'dan Al-Ahram ise "Erdoğan emretti; İpek Medya'ya el konuldu" haberini son dakika olarak geçti

Filistin'den Sahifetü El-Kuds gazetesi okuyucuları ile "Türk polisi, Erdoğan'ın emriyle ülkenin en önemli medya şirketine el koydu" haberini paylaştı.

Öte yandan analistler medyaya yapılan baskınların "Erdoğan'ın 7 Haziran'da aldığı seçim yenilgisini kabullenemediği ve 1 Kasım'da bunu telafi etmek için oy çalma da dahil her yolu denemeye başladığının bir kanıtı olduğunu" aktarıyor.