Mısır'daki Arap Birliği genel merkez binasında Filistin için biraraya gelen üye ülkelerin dışişleri bakanları, 'İsrail'in toprak işgal'ini' değerlendirmek için özel bir oturum düzenleme kararı aldıklarını duyurdu.

Kahire'deki birliğin merkez binasında düzenlenen toplantıya Genel Sekreter Nebil El Arabi ile Mısır, Fas, Ürdün ve Filistin dışişleri bakanları katıldı. Toplantının ana maddesini ise 5 Haziran 1967'de İsrail'in başlattığı 6 gün savaşlarında işgal ettiği Filistin'deki Batı Şeria ile Doğu Kudüs'ün geri verilmesi ve yine Ramallah yerine Kudüs'ün başkent olarak kabul edilmesi gibi konular oluşturdu. İsrail'e, Birleşmiş Milletlerin (BM), "İsrail'in 6 gün savaşlarında kazandığı topraklar işgal edilmiş olarak kabul edilecek" belirtilen 242. kararı hatırlatıldı. İsrail'in tavrına sert çıkan birlik, geçtiğimiz hafta Şarm El Şeyh kentinde bir araya gelen Arap liderlerin Filistin konusunu özel ele alacaklarını duyurmuştu ve bugün gerçekleştirilen bu toplantıyla da ilk adımın atılmış olduğu belirtildi.

ABBAS: ARAPLAR TARİHİNDE İLK KEZ İTTİFAK ETTİ

Arap Ligi liderler toplantısında, 'Arap Askeri Birliği' kurma kararı alarak bir ilki gerçekleştirmiş ve Ortadoğu'da heyecana neden olmuştu. Hatta bu karar üzerine Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, "Araplar tarihinde ilk kez ittifak etti sizleri kutluyorum" sözü birlik toplantılarına damgasını vurmuştu.

Abbas, "Filistin için de ne kararı alırsanız alın harfi harfine uyacağım" çıkışı ile Filistin meselesine tamamen Arap Birliği önderliğinde çözüme kavuşmasını talep etmişti. Birlik, 1967 öncesi sınırlarını baz alarak önümüzdeki günlerde daha geniş katılımlı uluslararası arenada İsrail'i zor durumda bırakacak ciddi kararlar almak için toplanacağını açıkladı.

Filistin'nin geçtiğimiz yıl Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üye başvurusu kabul edildiği ve geçtiğimiz hafta itibariyle de yürürlüğe girdiği belirtilerek yeni seçilen ve Filistin devletinin kurulmayacağını açıklayan İsrail Başbakanı Netanyahu'ya da hatırlatıldı.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi’nde 31 Aralık 2014'te yapılan oylamada, 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıya ABD ve Avustralya ret oyu vermiş, İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya’nın evet oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy sağlanamamıştı. Arap Birliği'nin hedefi ise Filistin'e BM'de devlet statüsünün verilmesi.