Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Mescid-i Aksa ve Kudüs kentinde bulunan Müslümanlara yönelik saldırılar nedeniyle Eylül ayı sonunda ABD'nin New York şehrinde toplanıyor.

Arap Birliği Genel Sekteteri Nebil el-Arabi, Müslümanlara ait Mescid-i Aksa ile Kudüs'te İsrail'in artan ihlalleri karşısında BM ile Arap Birliği ve üye ülkelerin dışişleri bakanlarıyla 30 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında ortak toplantı kararı aldıklarını açıkladı. BM'nin 28 Eylül'de başlayacak 70'inci genel kurul toplantılarının akabinde olması nedeniyle görüşmelerin ABD'nin New York kentinde yapılacağı aktarıldı. Arabi, toplantıda Kudüs ve Mescid-i Aksa baskınlarının yanında İsrail'in ürettiği nükleer silahlanmasıyla ilgili de bir dosya çalışması yaptıklarını ifade etti. Ayrıca İsrail'in dünyada nükleer silah geliştirip üretim yapan altı ülkeden biri olduğu belirtilerek Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'nı imzalamayan dört ülkenin içinde yer aldığı vurgulandı. Arap Birliği, İsrail'in ürettiği nükleer silahları Ortadoğu ülkelerine karşı tehdit olarak elinde tuttuğunu savundu.

FİLİSTİN LİDERİ ABBAS, FRANSA DEVLET BAŞKANI HOLLANDE İLE GÖRÜŞTÜ

Filistin Devlet Başkanlığı sözcüsü Nebil Ebu Radine, üç günlük resmi temaslarda bulunmak üzere Fransa'ya giden Mahmud Abbas'ın Fransa Devlet Başkanı François Hollande ile görüştüğünü açıkladı.

Radine, bu görüşmelerde İsrail'in, son dönemde Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki Müslümanlara karşı ihlallerinin ele alındığını aktardı. Ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Mescid-i Aksa, Kudüs ve Filistin meselesinin çözümü için Mısır önderliğindeki Arap Birliği, ABD, Fransa ve Rusya'nın bir araya gelmesini önerdiği belirtildi. Öte yandan Abbas'ın "Filistin'de Türkiye'siz çözüm olmaz" ifadeleri basına yansıdı. Analistler, Filistin meselesinde Türkiye'nin isminin anılmamasını, artık Ankara'nın Ortadoğu söyleyecek bir sözünün olmadığının işareti olarak yorumladı.

ÜRDÜN KRALI ABDULLAH: MESCİD-I AKSA'YI BÖLDÜRTMEYİZ

Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin yaptığı açıklamada, İsrail'in zor kullanarak Mescid-i Aksa'ya girmesini eleştirdi. Kral Abdullah, "Mescid-i Aksa'yı böleceklermiş, kimseye böldürtmeyiz" ifadelerini kullandı.

1924'te yapılan bir anlaşma gereği Kudüs'te bulunan Müslüman ve Hıristiyanlara ait mabetlerin yönetim ve muhafızlık görevi Ürdün yönetimine verilmişti. Ayrıca Mescid-i Aksa'nın imamı Filistin'den değil, halen Ürdün Evkaf Bakanlığı tarafından atanıyor.

İSRAL'İN MESCİD-İ AKSA'YA BASKINI ONUNCU GÜNÜNDE

İsrail'in yaklaşık 10 gündür devam ettirdiği baskınlarda şimdiye kadar 70'e yakın kişinin tutuklandığı aktarıldı. Tutuklananlardan 30'a yakının çocuk yaşta Filistinlilerden oluştuğu belirtildi. İsrail güvenlik güçleri, Yahudiler için dini yılbaşı olarak kutlanan, "Roş Aşana" bayramını bahane ederek bazı Yahudi yerleşimcilerle birlikte Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti. Sabah namazında Mescidi Aksa'yı basarak içerideki yaklaşık 250 Filistinli cemaati zorla dışarı çıkarmaya çalışmıştı. Filistin halkı İsrail askerlerinin bu ihlallerine karşılık vermesi sonucu çatışma çıktı. Çatışmalarda İsrail polisi Fisiltinlilere karşı plastik mermi, biber gazı ve ses bombası kullanarak darp ettiği basına yansımıştı.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğinin yanında Hıristiyan ve Yahudiler için de kutsal sayılıyor. İsrailliler Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu ileri sürerek hak iddia ediyor. İsrail, içerisinde Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra Camii'nin de bulunduğu Doğu Kudüs'ü 1967'den beri işgal altında tutuyor.