Antalya'ya tatile gelen Arap turistler, Alanya ve Side Antik Kent'te kültür turuna çıkarak Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı dönemi eserlerini yakından görüyor. Arap turistler, kültürel varlıkları tanıma turu kapsamında 7 tarihi ören yeri ile 20 Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserini tanıyor.

Arap turistler de Avrupalı, İskandinav, Baltık, Uzak Doğulu ve Rus turistler gibi kültür ve arkeolojik varlık turlarına ilgi gösteriyor. Kuveyt Badur Travel Turizm Seyahat Acentesi Destinasyon Tanıtım Koordinatörü Naveed Sohail, Antalya'da çok sayıda tarihi ören yerlerinin olmasının Arap turistler için bölgenin Arap turistler için gizemli olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) davetlisi olarak Antalya'ya geldiklerini ve destinasyonla ilgili çalışma yaptıklarını belirten Sohail, Arap turistlerin Antalya'daki tarihi ören yerlerine ilgisinin 2 yıldır arttığını kaydetti.

Arap turistler için Antalya'nın adeta açık hava müzesi konumunda olduğunu belirten Sohail, Antalya'da zengin kültür mirası birikiminde bir Roma, bir Bizans dönemi ile bir Selçuklu dönemi eserlerinin harmanlamasının bir avantaj olduğunun altını çizdi. Sohail, "Arap turistler için kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanımada Antalya'nın turizm çeşitliliği bölgeyi cazip kılıyor. Geçmiş yıllarda İspanya, İtalya, Yunanistan'a giden Arap turistler 2 yıldır Antalya'ya gelmeye başladı. Arap turistler Avrupalı ve Rus turistler gibi Antalya'yı sevdi." diye konuştu.

Arap turizmi uzmanı Muhammet Salah da Avrupa'da yaşayan Arap turistler içinde Antalya'nın cazip bir destinasyon olduğunu söyledi. Kültür turizminin dünyada yükselen bir trend olduğunu vurgulayan Salah, Arap turistlerinde beş yıldızlı otellerle müstakil apart otellerde tatil yaparak kültürel varlıkları tanımak istediklerini kaydetti.

Avrupa'da yaşayan Arap turistlerin en fazla tatil yapmak istedikleri yerin Antalya Alanya olduğunun altını çizen Salah, "Avrupa'da yaşayan entelektüel Araplar, Alanya'da hem tatillerini hemde bölgedeki başta Selçuklu olmak üzere diğer medeniyetlere ait ayakta kalan eserleri yakından görmek istiyor. Alanya'ya tatile gelen Arap turistler başta Side olmak üzere 10 yakın tarihi ören yerinde kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turuna çıkıyor. Bu sene hedefimiz 35 bin Arap turisti kültür turuna çıkarmak." dedi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Antalya'ya alternatif turizm kapsamında daha fazla Arap turistin gelmesi için 3 yıldır Arap ülkelerin gazetecileri, tur operatörleri ve turizm seyahat acentelerini Antalya ve Manavgat'ta ağırlayarak bölge destinasyonunun tanıtımını yapmıştı.