Uluslararası Arapça Olimpiyatları bu yıl Mısır'ın en prestijli okulları arasında gösterilen Selahattin Türk Koleji'nde düzenlendi. Başarılarıyla Arap dünyasında parmakla gösterilen Mısır'daki Türk okulları, geçen senelerde olduğu gibi bu yıl da birinci çıkardı.

Başkent Kahire'deki Selahattin Türk Koleji'nde tertip edilen olimpiyat finaline Mısırlı vatandaşlar ve ülkedeki yabancılar yoğun ilgi gösterdi. Olimpiyatlarda şiir, hitabet, dilbilgisi, makale ve tiyatro dalında dereceye giren öğrencilere madalyalar dağıtıldı. Şiir dalında birinciliği Selahattin Okulu'ndan Feyza Önal ve Hafsa Şahin paylaşırken şarkı, hitabet ve dilbilgisinde ise birinciliği ülkenin diğer okullarından katılan Mısırlı Sara Halid, Mustafa İheb, Ali Ahmet ve Luceyn Ahmet paylaştı. Tiyatro dalındaki birinciliğe ise Selahattin Türk Koleji İlkokul öğrencilerinin, 'kırk haramiler' oyunu layık görüldü. Dereceye girenlerin ödülleri, Eğitim Bakan Yardımcısı Muhammed Tarık ve Kahire Milli Eğitim Müdürü Fatma Abdurrahman tarafından verildi.

ÖĞRENCİLERİNİZ BÖYLEYSE, ÖĞRETMENLERİNİZİ DÜŞÜNEMİYORUM!

Mili Eğitim Müdürü Fatma Abdurrahman, yaptığı konuşmada duygularını şöyle dile getirdi: "Program çok güzeldi, öğrencilerin şarkı ve şiirleri, giydikleri kostümler tek kelimeyle mükemmeldi. Bu güzel okulu Mısır'da açan müteşebbislere, yöneticilere ve velilere gönülden teşekkür ediyorum."

Davetlilerden İslam Araştırma Merkezi yetkililerinden Muhammed Cafer, organizasyonda görev alan öğrencilerin Türk Koleji'nden olduğunu öğrenince, "Siz harikasınız, öğrencileriniz böyleyse öğretmenlerinizi düşünemiyorum. Bir Arapça olimpiyatı ancak bu kadar olur; ellerinize sağlık." ifadelerini kullandı.

TÜRK OKULUNDA OKUMAK İÇİN BİR-İKİ YIL ÖNCE BAŞVURMAK GEREKİYOR

Türk okuluna çocuklarını vermek için başka bir şehirden Kahire'ye taşındıklarını aktaran okul velilerinden Kerima Nadin ise öğretmenlerden çok memnun olduğunu söyledi.

Ülkede yaklaşık altı yıl önce açılan Türk okulları, anaokulu, ilkokul ortaokul ve lise olmak üzere toplam 9 kurumla eğitim hizmeti veriyor. Sadece Mısırlılar değil ülkedeki diğer ülkelerin elçilikleri de çocuklarını bu okullara vermek için bir yıl öncesinden yer ayırtıyor. Bazı okulların ise iki yıllık kontenjanının dolu olduğu okul tarafından açıklandı.

ORTADOĞU ÜLKELERİ, ABD'DEKİ YARIŞMADA İLK KEZ TÜRK OKULUYLA BİRİNCİLİĞE UZANMIŞTI

Teknolojinin tüm imkanlarını kullanan bu eğitim yuvalarına ülke vatandaşları "akıllı okul" adını veriyor. Mısır'da sosyal aktiviteleriyle de dikkatleri üzerine çeken okullar, fakir çocuklar ve yetimhanelere verilmek üzere her yıl kermes düzenlemesi ülkede takdirle karşılanıyor. Bunlarla birlikte uluslararası madalyalarıyla başta Mısır olmak üzere Ortadoğu'daki ülkeleri de sevindiriyor. Örneğin ABD'de Dell firmasının düzenlediği uluslararası bilgisayar yarışmasında ilk kez bir Ortadoğu ülkesi bilgisayar dalında birincilik almış ve bu başarısından dolayı Selahattin Türk Koleji sadece Mısır'da değil bölge ülkeleri tarafından da iftiharla karşılanmıştı.

DUBAİ OLİMPİYAT KOMİTESİ, ORGANİZASYONU TÜRK OKULUNA VERMİŞTİ

Türk okullarının başarısı, son olarak Dubai'deki Uluslararası Arapça Olimpiyat Komitesi tarafından taçlandırılmıştı. Mısır Uluslararası Selahattin Türk Koleji'ni ülkenin en prestijli okulları arasında gösteren komite, geçtiğimiz yıl Aralık ayında, 2015 Arapça Olimpiyatları ülke seçmeleri organizatörlüğünü Mısır Türk okullarına vermişti.

"Arapçaya verilen önem ve okulun hem ülkede hem de uluslararası arenada elde ettiği başarılar bizi etkiledi." ifadesini kullanan olimpiyat komitesi, okulların Türkler tarafından açılmasına rağmen Arapçaya verilen önemin ve uluslararası arenada alınan başarıların kendilerini etkilediği vurgulanmıştı.

GEÇEN YIL TÜM KATGORİLERDE ALTIN MADALYA ALARAK DÜNYA BİRİNCİSİ OLMUŞTU

Her yıl Mart'ın ikinci haftasında başlayan olimpiyatlar, Dubai Emiri Muhammed bin Raşid el-Maktum gözetiminde yapılıyor. Önceden belirlenmiş 100 Arapça kitaptan içerik, şarkı, şiir, dil bilgisi, güzel okuma ve tiyatro olmak üzere 6 farklı kategoride yarışma yapılıyor. Yaklaşık 20 bin öğrencinin katıldığı bu yarışmalarda, geçtiğimiz yıl Selahattin Türk Okulu tüm kategorilerde altın madalya alarak dünya birincisi olmuştu. Ayrıca Mısır'a tarihinde ilk kez Arapça olimpiyatında birincilik getirerek ülke medyasında geniş yer bulmuştu.

Uluslararası Selahattin Türk Okulu'nun öğrencileri daha önce de Gürcistan'a düzenlenen dünya matematik yarışmasında Mısır'ı temsil etmiş ve bu kategoride ülkeye birinciliği getirmişti. Mısır'da düzenlediği bilim olimpiyatları ve sosyal sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettiren kolejler 2009'dan beri eğitim faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor.