Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde Türkiye’de insan hakları ile ilgili eleştirilere cevap verdi.

Türkiye’nin insan haklarına dair durumunun gözden geçirildiği Evrensel Periyodik İzleme (EPİ) toplantısında konuşan Arınç, özellikle Avrupa ülkelerinden gelen basın ve ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı ilgili eleştirilere muhatap oldu. Bir dakikalık konuşma süreleri sebebiyle bazı ülke temsilcileri, eleştirilerinin tamamını dile getiremedi.

Konuşmasına Mısır’dan gelen eleştirileri reddederek başlayan Bülent Arınç, yapıcı eleştirilere her zaman açık olduklarını söyledi. Arınç, “Bu eleştirilerin bizimle ortak değerleri benimsemiş olanlardan gelmesini arzu ederdik.” dedi.

Avrupa’dan gelen eleştirilere cevap veren Bülent Arınç, Türkiye’de basın özgürlüğüne değindi ve ‘tam bir çoğulculuğun hakim olduğunu’ savundu. Arınç, hapisteki basın mensuplarının ise gazetecilik faaliyetleri haricindeki eylemleri sebebiyle demir parmaklıklar ardında olduğunu öne sürdü. Arınç, bunlar arasında ‘terör örgütü üyeliğini’ saydı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hapisteki gazeteciler ile ilgili Avrupa’daki konferanslarda verdiği ‘7’ sayısının aksine Arınç, ‘31’ sayısını telaffuz etti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Yargı bağımsızlığı ile ilgili eleştirilere de cevap verdi ve Türkiye’de yargı mensuplarına kimsenin talimat veremeyeceğini savundu.

Bülent Arınç, Gezi olaylarında kolluk güçlerinin yasalar çerçevesinde müdahalede bulunduğunu anlattı. Aşırı güç kullanan emniyet güçlerinin de soruşturulduğunu söyledi.