Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Yahudi kültür merkezi AMİA saldırısına ilişkin yürütülen soruşturmada sanık oldu.

Geçtiğimiz günlerde evinde ölü bulunan savcı Alberto Nisman’ın ölümünden 4 gün önce hazırladığı iddianame çerçevesinde Arjantin başkanı, saldırının üzerini örtmekle suçlanıyor.

Başından vurulmuş olarak bulunan Nisman, Arjantin Başkanı’nı 1994’te Buenos Aires’teki Yahudi kültür merkezini havaya uçuran ve 85 kişinin ölümüne neden olan İranlı zanlıları Tahran ile ticari ilişkilerin zarar görmemesi için aklamaya söz verdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Soruşturmayı Nisman’dan devralan savcı Gerardo Pollicita, Dışişleri Bakanı Hector Timerman’ın yanısıra hükümet yetkilisi Luis D'Elia ve milletvekili Andres Larroque’yi de ifadeye çağırdı.

Clarin gazetesinin haberine son sözü şu anda tatilde olan hakim Daniel Rafecas söyleyecek.

Hükümet kanadından soruşturmaya ilişkin açıklamada yapan Bakanlar Kurulu Başkanı Jorge Capitanich, suçlamalarla ilgili hiçbir delilin olmadığını belirtti.

Savcı Gerardo Pollicita’yı eleştiren Capitanich, Başkan Cristina Fernandez’e dava açılmasını “halen aktif olan yargı darbeciliğinin” hükümeti zayıflatma stratejisi olarak değerlendirdi.