Rusya, Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazandığı zaferin 70’inci yılı kutlamalarında Kızıl Meydan’da gövde gösterisi yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı verilerine göre 200’den fazla tank ve füzelerden oluşan ağır silahlar, 140 savaş uçağı, helikopter ve 16 bin 500 askerin katıldığı törenler tarihin en büyüğü olarak kaydedildi. Törenler vesilesi ile 1 saat süre ile Moskova hava sahası sivil uçuşlara kapatıldı.

Rusya modern silahlarını Kızıl Meydan geçit töreninde görücüye çıkardı. 30’dan fazla dünya lideri ve tüm dünyaya canlı olarak verilen programda Rusya hava, kara ve stratejik gücüne ait savaş makineleri Kızıl Meydan’ı doldurdu.

Rusya’nın çeşitli bölgelerinden gelen askeri birliklerin yanı sıra Çin, Azerbaycan ve Ermenistan askeri birlikleri de resmi geçit töreninde protokolü selamladı. Sonrasında ise mekanize konvoyunun geçit töreni başladı. İkinci Dünya Savaşı’na katılan ağır silahlar ve modern silahlardan oluşan konvoy büyük bir gürültü ile meydana girdi.

Rusya Nükleer Kuvvetleri’nin ana yapısını oluşturan Yars sistemleri, 400 kilometre mesafede her türlü hava ve uzay saldırı aracını vurma yeteneğine sahip Triumf S-400 füze savunma sistemleri, stratejik bölgelerin korunmasında etkili Pantsir füze sistemi, kıtalararası hassas vuruş yapabilen İskender-M’ler büyük ilgi topladı.

Rusya’nın tarihi tankları T-90’ların yerini alacak Armata’lar ilk kez görücüye çıktı. Armataların muharebe tankı olarak yakında kullanılmaya başlanması planlanıyor.

Çok amaçlı zırhlı çıkartma aracı Rakuşkalar, BTR-82A modern zırhlı araçlar, İkinci Dünya Savaşı’nın efsane tankları T-34’ler Kızıl Meydan’da boy gösterdi.

Dünyanın en büyük savaş uçağı An-124-100, stratejik bombardıman uçağı Tu-95 için havada yakıt ikmali yapan uçaklar, Mi-25M saldırı nakliye helikopteri, Su-30SM ve Su-35 avcı uçakları, MiG-29SMT geliştirilmiş cephe uçakları, Su-34'ler, Mig-31'ler ve Su-25SM'lerin yer aldığı 140 uçak ve helikopter Kızıl Meydan üzerinden geçti.