Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hizmet Hareketi ve Türk okulları aleyhindeki açıklamalarına Arnavutluk medyasından sert tepkiler gelmeye devam ediyor.

Arnavutluk’un en büyük televizyonu Top Channel TV’de yayınlanan haber analizde Erdoğan’ın Arnavutluk dönüşü yaptığı açıklamaların, “kendisinin geçen yıl Obama ile ilgili söylediği yalana benzediği” savunuldu.

Ülkenin en önemli haber kanalları arasında yer alan ABC News TV’de yayınlanan belgesel haberde ise Fethullah Gülen Hocaefendi’nin dünya çapında “barış ve diyalog insanı” olduğu vurgulanırken, Arnavutluk’ta en kaliteli eğitimin Türk okullarında verildiği kaydedildi.

Arnavutluk’un en büyük televizyonu Top Channel TV, Erdoğan’ın Türkiye’ye dönüş yolunda uçakta verdiği mesajları analiz eden bir haber yayınladı. Haberde, Erdoğan’ın, Hizmet Hareketi’yle mücadele konusunda “Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ve Başbakanı Edi Rama’nın ‘olumlu’ yaklaştığı” açıklamasının asılsız olduğu vurgulandı.

Top Channel TV, bu analizi yayınlarken ilginç bir benzetme yaptı. Erdoğan’ın söz konusu açıklamaları, kendisinin geçen yıl “Obama ile ilgili söylediği yalana” benzetildi. Top Channel TV, Obama ile yaptığı telefon görüşmesinin içeriğini doğru aksettirmeyen Erdoğan’ı Beyaz Saray’ın net bir şekilde yalanladığını hatırlattı.

ERDOĞAN, BEYAZ SARAY TARİHİNE GEÇMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl, "Obama'nın Gülen'in iadesine olumlu baktığı" yönündeki iddiası bizzat Beyaz Saray tarafından yalanlanan Erdoğan zor durumda kalmıştı. Erdoğan, ATV'de katıldığı bir programda, Obama'yla yaptığı telefon görüşmesinde "Gülen'in Türkiye'ye iadesi talebine ABD Başkanı'nın 'olumlu' baktığını" öne sürmüştü. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir başbakan, Beyaz Saray tarafından “ABD başkanıyla yaptığı görüşmenin içeriğini saptırarak yalan söylemekle” itham edilmişti. Erdoğan, Beyaz Saray'ın kendisine yönelik tarihî yalanlama açıklaması karşısında sessiz kalmıştı.

GÜLEN, DÜNYA ÇAPINDA BARIŞ İNSANI

Arnavutluk’un en önemli haber kanalları arasında yer alan ABC News TV’de yayınlanan belgesel haberde ise Fethullah Gülen Hocaefendi’nin dünya çapında “barış ve diyalog insanı” olduğu vurgulandı.

Belgesel haberde, Gülen’in insanlığın bir arada barış içinde yaşaması yolunda büyük çaba sarf ettiği belirtilerek, Hocaefendi’nin 11 Eylül olaylarını lanetlemesine vurgu yapıldı. Haberde Gülen’in “Müslüman terörist olamaz; terrorist de Müslüman olamaz” sözleri hatırlatıldı. ABC News, “İslam dünyasının en etkin isimleri arasında yer alan” Gülen’in “Türkiye’nin Avrupa Birliği ve reformlar yolundan sapmaması gerektiğini” düşündüğünü de vurguladı.

TÜRK OKULLARI, ÜLKENİN EN İYİSİ…

ABC News bir başka haberinde ise Arnavutluk Eğitim Bakanı Lindita Nikolla’nın Türk okullarıyla ilgili konuşmasına yer verirken bu okulların başarılarına dikkat çekti. Arnavut televizyonu ABC News, Türk okullarının 2014 sıralamasında ülke çapında listenin başında ve en kaliteli okullar olduklarını vurguladı. Haberde, “Mehmet Akif ve Turgut Özal Kolejleri ülkede en kaliteli eğitimi veren okullardır” ifaddelerine yer verdi.

GAZETELER, EĞİTİM BAKANININ AÇIKLAMASINI BİRİNCİ SAYFADAN VERDİ

Arnavutluk’ta bugün yayınlanan gazetelerin birinci sayfalarında ise Eğitim bakanı Lindita Nikolla’nın, “Türk okulları yasal; kapatılmaları söz konusu değil” şeklindeki açıklamaları yer aldı.