Almanya'da Aşağı Saksonya Eyaleti, Avrupa Adalet Divanı kararına rağmen Alman hükümetinin Türk vatandaşlarına uyguladığı vizenin kalkması, aile birleşimi ve ticari ziyaretlerin serbest bırakılması için meclis kararı aldı. Yeşiller Eyalet Milletvekili Belit Onay’ın girişimleri ile Almanya'da ilk kez bir meclis karar aldı. SPD ve Yeşillerden oluşan iktidar partileri ile federalde vize yanlısı olan CDU ve FDP’nin oy birliğiyle karar kabul edildi.

Aşağı Saksonya Eyaleti tarihi bir adım atarak, Avrupa Adalet Divanı kararı olmasına rağmen Almanya’nın Türk vatandaşlarına uyguladığı vizenin kalkması için meclis kararı aldı.Yeşiller Aşağı Saksonya Eyalet Milletvekili Belit Onay tarafından hazırlanan ve iktidar ortağı SPD ile birlikte geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da meclise sunduğu "Türklere vize kalksın" önergesi kabul edildi. İktidar ortakları SPD ile Yeşillerin yanı sıra eyalet meclisinde temsil edilen Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Hür Demokrat Parti’nin de (FDP) destek verdiği önerge oy birliği ile kabul edildi.

KARAR FEDERAL KONSEY’DE ELE ALINACAK

Aşağı Saksonya Eyalet Meclisinde kabul edilen önerge bundan sonra Federal Konsey’de ele alınarak tartışılacak. Yasalaşması için federal mecliste kabul edilmesi gereken önerge için eyalet başbakanlarının Federal Konsey nezdinde federal hükümetle sıkı pazarlık yapması ve kabul ettirmesi gerekiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan önergeyi hazırlayan Yeşiller Aşağı Saksonya Eyalet Milletvekili Belit Onay, kararın tüm partilerin desteği ile alındığını belirterek, “Özellikle CDU’nun evet demesi çok önemli’’ dedi.

Karara rağmen Almanya’nın şu anda Türk vatandaşlarına uyguladığı vizenin siyasi kurnazlık olduğunu kaydeden Onay, “Vizenin kalkması için başta Avrupa Adalet Divanı olmak üzere bir mahkeme kararı var. Ancak Almanya kararın genel Türk vatandaşlarını değil de sadece mahkemeye başvuran kişiyi kapsadığını ve sadece onun için uygulanacağını savunarak siyasi kurnazlık yapıyor. Haksız vize uygulaması iki ülke ilişkilerine büyük zarar veriyor. Aile birleşimi başta olmak üzere ticari, akraba ziyaret, spor, kültürel, delegasyon hatta gençlerin karşılıklı ziyaretleri Almanya’nın Türk açılımını engelliyor.

Biz bunun bir an önce kalkması için bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonrada büyük çaba sarf edeceğiz” dedi. Önergeye CDU’nun destek vermesinin çok önemli olduğunu ifade eden Onay, “CDU’yu bu konuda ikna etmek çok kolay olmadı ama sonuçta yoğun çabalarımız ve gayretlerimizle kabul ettirmeyi başardık. Bu bizi ayrıca sevindiriyor. Benimle birlikte bu konuyla uzun süredir ilgilenen benimle aynı partiden eyalet milletvekilleri Filiz Polat ve SPD’den Mustafa Erkan’da yoğun destek geldi. Mustafa Erkan özellikle SPD içinde bu önergeyi kabul ettirmek için yoğun çaba sarf etti’’dedi.

ÖNERGENİN KABUL EDİLMESİNDE TÜRKİYE GEZİSİ ETKİLİ OLDU

Önergenin kabul edilmesinde Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil Başkanlığında 91 kişiyle Türkiye’ye yapılan ziyaretin çok önemli olduğunu hatırlatan Onay, “Bu ziyarette gittiğimiz hemen hemen her yerde, katıldığımız tüm etkinliklerde vize konusu gündeme getirildi. Bizden bu konuda çalışma yapmamız istendi. Biz de arkadaşların desteği ile üzerimize düşeni yaptık ve Federal Konseye gönderdik. Bundan sonraki gelişmeler Federal Konsey ve Federal Hükümet nezdinde yapılan görüşme ve pazarlıklar sonunda netlik kazanacak. Federal Konsey'de SPD ile Yeşiller çoğunluğunu düşünürsek eyalet başbakanları federal hükümet ile sıkı bir pazarlık yapıp sonuca ulaşmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.