Aşağı Saksonya Eyaleti Kültür Bakanlığı basın sözcüsü Susanne Schrammar, Müslüman temsilci kuruluşlarla yapılacak anlaşmasının, bazı küçük ayrıntılar dışında tamamının hazır olduğunu ve yıl sonuna kadar imzalanacağını bildirdi. Schrammar eyalet yönetimi ile İslami kurumlar arasındaki görüşmelerin şu sıralarda çok olumlu bir şekilde devam ettiğini söyledi. Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil, daha önceki açıklamalarında anlaşmanın bu yılın başında imzalanabileceğini belirtmişti. Bu eyalette yaklaşık 250 bin Müslüman yaşıyor.

Şimdiye kadar Almanya'da Hamburg ve Bremen eyaletleriyle Müslüman temsilci kuruluşlar arasında birer anlaşma imzalandı. Aşağı Saksonya Kültür Bakanlığı sözcüsü Schrammar'ın bildirdiğine göre, yıl sonuna kadar yapılacak anlaşma ile ceza evlerindeki Müslümanlara verilecek dini hizmetler, cenaze ile ilgili düzenlemeler, dini tatil günleri ve Müslüman kuruluşların eyalet yönetimindeki farklı komisyonlara katılımları belirleniyor. Anlaşma ile ayrıca Alman Federal Anayasasına ve Aşağı Saksonya Anayasasına uygun ortak değerler de ortaya konuluyor.

Eylül ayı başında Aşağı Saksonya Eyaletindeki okullarda çalışan Müslüman kadınlara uygulanan başörtüsü yasağı kaldırıldı. Bu yasak Müslüman kuruluşlarla yapılacak anlaşma için önemli bir engel olarak görülüyordu. Yasak kaldırılmadan önce Müslüman kadın öğretmenlerin yalnızca dini derslerde başörtü takmalarına izin veriliyordu. Ancak Kültür Bakanlığı'nın bildirdiğine göre tüm eyalette yalnızca bir kadın öğretmen din dersinde başörtü takıyordu.