Malezya’daki Güney Doğu Asya Ülkeleri İşbirliği Örgütü’nün (ASEAN) toplantısında konuşan Kuzey Koreli katılımcı, ABD’nin kendi ülkelerine olan tutumlarından dolayı sert açıklamalarda bulundu.

Malezya’da başlayan ASEAN 48. Dışişleri Bakanları Toplantısı gergin devam ediyor. Program kapsamında düzenlenen ASEAN Bölgesi Güvenlik Forum’unda (ARF) Kuzey Koreli katılımcının ABD’ye yönelik sert açıklamalarda bulunması dikkat çekti. Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Su-yong’un ve bakanlığın sözcüsü Kuzey Kore’nin eski Birleşmiş Milletler Temsilcisi Ri Dong-il, genel bir konuşma yaparak gazetecilerin sorularına cevap verdi.

Dördüncü bir nükleer silah denemesinin olup olmayacağı sorusuna “Bu tamamen ABD’nin tutumuna bağlı.” diye cevap veren Ri, İşçi Partisi’nin kuruluş yıldönümü olan 10 Ekim’de bir uzun menzilli füze denemesi yapıp yapmayacakları sorusuna ise “Bu ülkemizin egemenliği ile ilgili. Zaten bilimsel ve ekonomik gelişimimiz için uydu fırlatmaya devam edeceğiz diye açıklama yapmıştık.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Kore Yarımadası’nda yaptığı askeri tatbikatları sert bir dille eleştiren Ri, bir an evvel bu operasyonlara son verilmesi gerektiğini söyledi. “ABD, 1954 yılında beri bölgede 20 binden fazla askeri tatbikat yaptı. Neredeyse her güne bir operasyon düşüyor. ABD’nin bu negatif tutumları yüzünden zaten Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması imkansız hale geldi.” diye konuşan Ri, ABD’nin durumu daha da kötüye sürüklemesi halinde, 2. Kore Savaşı’nın patlak verebileceğini söyleyerek tehditte bulundu.