Sachsen- Anhalt’da bir belediye başkanını aşırı sağcıların tehditleri nedeniyle istifa ettiğini açıklaması federal siyasette şok etkisi yaptı. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), belediye başkanının istifasını “Demokrasi için trajik bir durum” derken Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, “Demokrasi için bütün alarmlar çalmalı” ifadesini kullandı. Sachsen- Anhalt eyaleti sınırları içindeki Troglitz Belediye Başkanı Markus Nierth, 40 mülteciyi kabul ettiği için aşırı sağcılar tarafından tehdit edildiği ve kendisini güvende hissetmediği gerekçesiyle istifa ettiğini açıklamıştı.

Başta aşırı sağcı parti NPD olmak üzere aşırı sağcılar, Troglitz’in kapılarını mültecilere açarak sahip çıkan Bağımsız Belediye Başkanı Nierth’i istenmeyen politikacı ilan edip, tehditler savurup evinin önünde protesto edeceklerini ilan etmişlerdi. Belediye Başkanı Nierth, “Ben ve eşim hedef haline getirildik. Troglitz’de aşırı sağcılara yer yok.” ifadelerini kullandı. Troglitz Belediye Başkanı'nın istifasını “Demokrasi için alarma geçilmesi gerekiyor” sözleriyle değerlendiren Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, “Eğer demokratik hukuk devletinde seçilmiş bir belediye başkanı ırkçıların tehdidi ile istifa ediyorsa bütün alarm zilleri çalmalı." dedi


FEDERAL ADALET BAKANI MAAS: DEMOKRASİ İÇİN ACI BİR DURUM

Belediye Başkanı'nın Neonazilerin tehditleri nedeniyle kendisini güvende hissetmeyerek istifa etmesini “Seçilmiş bir belediye başkanın Neonazilerin düşmanca yaklaşımları nedeniyle istifa etmesi demokrasimiz için acı bir durum” diyen Federal Adalet Bakanı Heiko Maaş, mültecilere ve demokratik yollarla seçilmiş bir belediye başkanına karşı kışkırtıcılık yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Belediye Başkanının istifasının kendisini endişeye sevk ettiğini ifade eden Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Yasmin Fahimi “Troglitz Belediye Başbakanın yaşadıkları beni derinden etkiledi.