İngiltere polisi, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınan WikiLeaks sitesi kurucusu Julian Assange'ı elçilik binası önünde izleyen memurları geri çekme kararı aldı. İngiliz polisi kararın ardından Wikileaks kurucusunu tutuklamak için yine de gerekenin yapılacağını bildirdi.

İsveç'in, cinsel suçlar sebebiyle tutuklanmasını istediği Julian Assange, 3 yıl önce İngiltere'nin başkenti Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. Diplomatik dokunulmazlığı olduğu için elçilikten çıkamayan Assange’ı, İngiltere polisi ise iki yıldan fazla süredir başkent Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği önünde 7/24 gözetliyordu.

Bugün Londra Emniyet Teşkilatı’nın açıklamasına göre polis memurlarının, elçilik binası önündeki izleme görevinin sona erdirildiği duyuruldu. Ancak Wikileaks kurucusunun tutuklanmasına yönelik gereken her şeyin yapılacağı bildirildi.

Elçilik binası önünde polisin 24 saat nöbet tutması birçok tartışmayı da beraberinde getirmişti. Londra Emniyet Teşkilatı ise Assange’ın gözetlenmesi için son 3 yıldır, bina önünde nöbet tutan polis memuru ve aracı için harcanan gelirin 11,1 milyon Sterlin mal olduğunu açıkladı.

ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını yayınlayan Julian Assange, İsveç'e gönderilmesi halinde, casusuluk suçlamasıyla ABD'ye teslim edileceğinden korkuyor. Bu arada, Ağostos ayında ise Wikileaks kurucusu aleyhine İsveçli savcılar tarafından başlatılan soruşturmalardan biri hariç olmak üzere diğerleri, 5 yıllık zaman aşımı süresinin dolması sebebiyle durdurulmuştu.