Dünya ve Geleneksel Din Liderleri Kongresi, yarın Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak. Bu yıl 5'incisi düzenlenecek kongrede, ‘Dini ve siyasi liderler arasında barış ve kalkınma için Diyalog’ konusu işlenecek.

Kongre öncesinde Kazakistan Senatosu Başkanı Kasım Jomart Tokayev başkanlığında sekretarya toplantısı yapıldı. Toplantıda kongre gündemi ve hazırlıklar değerlendirildi.

Din adamları ve siyasilerin diyalog içinde çözemeyecekleri problemin olmadığını vurgulayan Tokayev, kongrede, din adamlarının ve siyasilerin insanlık adına sorumlulukları, gençler üzerinde dinin etkileri, yeni trendler, din ve siyaset arasında işbirliği, liderler arasında karşılıklı saygı ve anlayışa dayalı diyalog konularının ele alınacağını açıkladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ev sahipliğinde Barış ve Uyum Sarayı’nda (Pramid) 10-11 Haziran tarihleri arasında yapılacak kongreye, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nun yanında, 42 ülkeden 80 heyet katılacak.

İlki 2003 yılında Avrupa, Asya ve Afrika’dan 13 ülkenin din liderlerinin katılımıyla gerçekleşen kongre, 3 yılda bir yapılıyor. Yirmi ülkenin katılımıyla 2006 yılında ‘Din, toplum ve uluslararası güvenlik’ konulu kongre sonrasında ‘Dinler arası diyalog ilkeleri’ kabul edilmişti. Üçüncüsü Temmuz 2009 yılında ‘Barış ve karşılıklı saygının oluşmasında din adamlarının rolü’ konulu kongreye, 35 ülkeden 77 heyet katılmıştı. Mayıs 2012'de yapılan ‘Barış ve uyum-İnsanlığın tercihi’ konulu kongreye ise 40 ülkeden 85 delege gelmişti.