İpek Medya Grubu’na yapılan operasyonu kınayan Asya Gazeteciler Cemiyeti’nin Kurucu Başkanı Lee Sang-ki, bu tür müdahalelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meşruluğuna gölge düşüreceğini ifade etti.

Bugün TV, Millet Gazetesi gibi basın organlarını bünyelerinde bulunduran medya grubuna yapılan operayona bir kınanama da merkezi Güney Kore’de bulunan Asya Gazeteciler Cemiyeti'nden (AJA) geldi. AJA’nın Kurucu Başkanı Lee, yapılan operasyonu eleştirerek, basın özgürlüğüne bir darbe daha indirildiğini savundu. Lee, geçmişte Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu'na yapılan polis baskınlarını da dikkat çekerek, bundan böyle basına herhangi bir müdahalenin hukuki olamayacağını ifade etti.

"Basın özgürlüğünü engelleyen bir hükümet, halkın konuşmasını engellemiş bir hükümettir." diye konuşan Lee, Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra basına sürekli baskı yaptığını vurguladı. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın iddianame yazılmadan aylardır hukuksuz bir şekilde hapiste tutulduğunu belirten Lee, "Bunlar sadece Türklerin değil, tüm dünyanın tepkisini çeken haraketler." dedi. "Bu tür basına müdahalelerin devam etmesi halinde Türkiye’deki demokraside kriz yaşanmaya başlayacaktır." diye uyarıda bulunan tecrübeli gazeteci, "Eğer Türkiye’de demokrasi krizi yaşanırsa, bu Cumhurbaşkanı’nın meşruyetine gölge düşürecektir." ifadesini kullandı.

BASINA YAPILAN MÜDAHALELER, HÜKÜMETLERİN SONUNU GETİRİR

İki dönem üst üste Kore Gazeteciler Federasyonu Başkanlığı yapan Lee, Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunda artık endişelendiklerini söyledi. Koza-İpek Grubu’na yapılan baskının başka gruplara da sıçramasından korktuklarını ifade eden Lee, "Türkiye’de artık basın özgürlüğü tehlike altındadır. Zaman’a müdahale yapıldığından bu baskıların başka basın organlarına da sıçrayacağını tahmin etmiştik zaten. Ve tahmin ettiğimiz gibi oldu. Bundan sonra da bu tür müdahaleler devam edecek gibi.” diye konuştu.

Bu tür politikaların hükümetlerin sonunu getirdiğini hatırlatan Koreli gazeteci şunları söyledi: "Biz Koreliler, birçok dikta rejiminin sonuna şahit olduk. Eğer Cuhurbaşkanı Erdoğan bu tür ‘suç’ içeren baskılara son vermezse, kendisine zarar verir. Bu gibi suç içeren baskıların art arda gelmesi hep baskıcı yönetimlerin sonunu getirmiştir."

ERDOĞAN MISIR’I ELEŞTİRECEĞİNE KENDİ ÜLKESİNE BAKSIN

Asya Gazeteciler Cemiyeti’ne üyelerinden ve AsiaN adlı haber portalının Arapça sayfasında yazan Mısırlı Gazeteci Radwa Ashraf, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sert bir dille eleştirdi. Erdoğan’ın ifadeleri ile haraketlerinin birbiri ile uyuşmadığını söyleyen Ashraf, "Erdoğan, hep insan hakları ile basın özgürlüğünden dem vuruyor. Ama kendi ülkesinde bunlara hiç riayet etmiyor." şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi ile Koza İpek Grubu’nun maruz kaldığı baskıları hukuksuz bulan Ashraf, "Bu gazeteler belgesiz kanıtsız haber yapmamışlar. Kaynakları ortada. Bunlara yapılan bu baskıların bir hukuki dayanağı yok." dedi. Erdoğan'ı ‘Müslüman Kardeşler’ üzerinden Mısır’a müdahele etmekle suçlayan Ashraf, Cumhurbaşkanı'na hitaben şöyle konuştu: "Önce kendi ülkesindeki insan haklarına ve basın özgürlüğüne saygılı olsun."