Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, meclis tarafından kabul edilen Avrasya Ekonomi Birliği'ne (AEB) üyelik yasa tasarılarını imzaladı. Atambayev, bugünün özel bir gün olduğunu belirterek, Kırgızistan’ın birliğe katılmasıyla iyi bir tercih yaptığını ifade etti.
Kırgızistan’ın yeni bir gelişme aşamasına girdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, bu yolun kolay olmayacağını belirterek, “Biz ülke ekonomisini çok kısa zaman içerisinde yeni bir düzenle uyum sağlayabilmesi için her türlü gayreti göstermeliyiz.” dedi.

Atambayev konuşmasında, ülkesinin Avrasya Ekonomi Birliği'ne katılmasından sonra Rusya ve Kazakistan’da çalışan Kırgız vatandaşları için büyük kolaylıklar sağlanacağının altını çizdi. Kırgız lider, bu çerçevede serbest istihdamın sağlanacağını ve söz konusu üye ülkelerde kendi vatandaşları için çalışma izinlerinin ortadan kaldırılacağını belirtti.
Atambayev birliğe katılmanın yerli ihracatın gelişimini teşvik edeceğini ve yerli ürünlerin kalitesinin ve rekabet gücünün de arttıracağını belirtti. Almazbek Atambayev, bununla birlikte birliğe üye ülkelerin yanı sıra yabancı ülkelerden de Kırgızistan’a yapılacak yatırımların artacağından bahsetti.
İmza törenine; Kırgızistan Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, Başbakan Temir Sariev, Yargıtay Başkanı Ferüze Camaşeva ve birçok üst düzey yetkili hazır bulundu.

Kırgızistan Parlamentosu dünkü oturumunda, AEB katılım anlaşmalarını onaylamıştı. İmzalanan yasa tasarısı Avrasya Ekonomi Komisyonu’na gönderilecek. Anlaşmalar, birliğe üye 4 ülkenin ( Kazakistan, Rusya, Ermenistan ve Belarus) parlamentoları tarafından onayladıktan sonra, Kırgızistan'ın üyeliği aktif hale gelecek.