Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, önümüzdeki Eylül ayında Çin ve İran’ı ziyaret edecek. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Bölümü Başkanı Sapar İsakov, Atambayev'in Çin ve İran'ı ziyarete edeceğini söyledi.

Sapar İsakov, Atambayev'in 3 gün sürecek Çin ziyareti kapsamında İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 70. yıl dönümü etkinliklerine katılacağını ifade etti. Kırgız lider ayrıca Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile de görüşecek.

Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) katılmasıyla birlikte, ülkeye Çin tarafından yapılacak yatırımların artmasının beklendiğini söyleyen İsakov, Kırgızistan’ın 170 milyon nüfuslu dev bir pazara dahil olduğunu belirtti.

İsakov, Çin’in Kırgızistan’a 1 milyar yuan hibe edeceğini belirterek, “Önümüzdeki ziyaret kapsamında, hibenin 350 milyon yuanlık ilk bölümünün Kırgızistan’a tahsis edilmesiyle ilgili anlaşma imzalanacak. Ayrıca, şuanda iki ülke arasında on yıllık işbirliği programıyla ilgili birçok anlaşma hazırlanıyor. Bu anlaşmaların, Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında imzalanmasını bekliyoruz."


Almazbek Atambayev'in 4 Eylül'de de İran’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Sapar İsakov, ziyaretin amacının iki ülke arasında daha sıkı bir ekonomik işbirliğini teşvik etmek olduğunu belirtti. Atambayev, Tahran ziyareti çerçevesinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Parlamento Başkanı Ali Laricani ve dini lider Ali Hamaney ile bir araya gelecek.