Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, bugün Isık-Göl bölgesinin Çolpon-Ata şehrinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ele alındı. Liderler daha sonra, Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) tam üye olması dolayısıyla, Kırgız-Kazak gümrük kapılarının kaldırılması törenine telekonferans yoluyla katıldılar.

Atambayev konuşmasında, Kırgız ve Kazak halkının kardeş olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasında herhangi bir sınırın olmaması gerektiğini söyledi. Atambayev, “ Gümrük sınırlarının kaldırılması iki ülke adına da tarihi bir andır. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in bu törene katılmak için Kırgızistan’a gelmesi bunun kanıtıdır. Artık, hiçbir zaman iki ülke arasında sınırların olmaması dileğiyle, iki ülke halkını, böyle güzel bir günde kutluyorum.” dedi.

Nazarbayev, de iki ülke gümrük kapılarının kalkmasının tarihi bir adım olduğunu vurguladı. Kazak lider,“ Kırgız halkına barış, istikrar ve refah diliyorum. Kazakistan, kardeş Kırgızistan’a her konuda destek vermeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, gümrüklerin kaldırılmasıyla, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğinden emin olduğunu belirterek,” Bu etkinliğin gerçekleşmesinden dolayı çok mutluyum. Kırgızistan’ın AEB’e katılmasından ve sınırların kaldırılmasından sonra, AEB’in tüm şartları yeterince uygulanacağından eminim. İki ülke arasındaki ilişkilerin, özellikle ticaret alnındaki ilişkinin yeni bir seviyeye yükseleceğini umuyorum.” dedi.

Ülke liderleri, konuşmalarının ardından, Kırgızistan’ın AEB’e katılımı kapsamında, Kırgız-Kazak gümrük kapılarının kaldırılması talimatını verdiler.