Yunanistan başkenti Atina’da yaşayan Türkiye vatandaşları, genel seçimler için sandık başına gidiyor. Türkiye'nin Atina-Pire Başkonsolosluğu'n kayıtlı 9 bin 100 civarındaki seçmen, bugün ve yarın 4 sandıkta oy kullanabilecek.

Türkiye’nin Atina-Pire Başkonsolosluğu’nda genel seçimler için bugün saat 10:00'da başlayan oy kullanma işlemi,19:00'a kadar devam edecek. Bugün sandığa gidemeyen vatandaşlar, yarın da aynı saatler arasında oy kullanabilecek.

Atina-Pire Başkaonsolosluğu'na kayıtlı 17 bin 300 Türkiye vatandaşından 9 bin 100'ünün oy kullanma ehliyeti bulunuyor. Randevu uygulaması sebebiyle cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok düşük kalan oy kullanan sayısının bu seçimlerde yüksek çıkması bekleniyor. Atina’da yaşayan çoğunluğu İstanbul kökenli Rum ile Türk kökenli vatandaşların sabah saatlerinde sandıkların açılmasını ile birlikte kuyruk oluşturdukları görüldü. Ancak oy verme işleminin başlamasıyla birlikte kuyruklar kısa sürede eridi. Başkonsolosluk bahçesinde kurulan sandıklarda oy kullanma işlemi öncesi vatandaşların pasaport ve kimlik bilgileri kontrol ediliyor. Bazı ailelerin ise çocuklarıyla sandık başına gittikleri görüldü.

İlk oy kullananlar arasında yer alan Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, "Seçimler hayırlı olsun" dedi.

"ATİNA'DA 9 BİN 100 KAYITLI SEÇMEN VAR"

Atina-Pire Başkonsolosu İsmail Sefa Yüceer, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sabah 10:00'da başlayan oy verme işlemi akşam saat 19:00'a kadar devam edecek. Vatandaşlarımız 4 sandıkta oy kullanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde randevu sistemi olduğu için talep biraz az oldu. Bu seçimlerde gördüğünüz gibi epey ilgi var. Atina-Pire Başkonsolosluğu'nda 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde oy kullanılabilecek. Atina'da toplam 17 bin 300 vatandaşımızdan 9 bin 100 civarındaki kişi oy kullanma ehliyetine sahip. Önemli bir kısmının katılmasını ümit ediyoruz."

Başkonsolos Yüceer, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Halkların Demokrasi Partisi'nden temsilcilerin sandık kurulunda yer aldıklarını söyledi.

MİLLAS: EPEY KUTUPLAŞMA VAR

Atina'da ikamet eden Zaman gazetesi yazarı Herkül Millas, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. "Seçimler hayırlı olsun. Bütün seçimler gibi bu da önemli bir seçim." diyen Millas, şöyle konuştu: "Seçim kampanyası her zaman çekişmeli olur. Bu kez biraz fazla gibi oldu. Türkiye'de epeyce bir kutuplaşma var. Onun sonuçlarını gördük, yaşadık. Hoş değildi. Ben bu konuda bir de yazı yazdım. Kavgalı, saldırılı bir kampanya yaşandı. Herhalde seçimden sonra bu hava ve gerilim düzelir."

"YÜZDE 10'LUK BARAJIN DÜNYADA EŞİ YOK"

Seçim barajına ilişkin ise Herkül Millas, "Yüzde 10 baraj kabul edilecek bir şey değil. Dünyada eşi görülmemiş yüksek bir baraj. O da seçimlerin meşruiyetine biraz gölde düşüyor. HDP bu barajı geçemezse halkın yüzde 10'una yakını mecliste temsil edilmeyecek. Umarım böyle bir şey yaşanmaz. Böyle bir şey gerilimi artıracak bir durum olur." değerlendirmesinde bulundu.

Zaman Gazetesi yazarı Millas, "Yurtdışında oy kullanılması çok hoş bir şey. Türkiye dışında yaşayan milyonlarca Türk var. Onların oy kullanması önemli. Olumlu bir gelişme." dedi.

"TÜRKİYE'DE DEMOKRASİ ÇOK AZ"

Atina'da 14 yıldır aşçı olarak çalıştığını söyleyen Fırat Doğan ise "İnşallah Türkiye'de akan kan durur. Her zaman yaşadığımız gibi geçer. Ülkemizde Yunanistan'a göre demokrasi çok az. Türkiye'de de Yunanistan'da olduğu kadar demokrasi olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

1952-1963 yılları arası Türkiye Atletizm Milli Takımı’nda 64 defa mücadele eden Theodoris Yordanidis (80) de oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Memleket için ne hayırlı ise o olsun. Bir reyim var. Hangisi kazanırsa kazansın yalnız memleket için çalışsın. Seçim kampanyasında ufak tefek arızalar olur. Birisi bağıracak, diğeri çağıracak. Bunlar gelip geçici şeylerdir. Memleket için ne hayırlı ise o olsun."