Yunanistan'ın başkenti Atina'da dün akşam çıkan olayların ardından işyerleri ve kamu malına verilen zarar daha iyi ortaya çıktı.

Yunan Parlamentosu'nda kreditörlerin üçüncü kurtarma paketi karşılığında talep ettiği kemer sıkma önlemlerinin görüşülmesi sırasında Sintagma Meydanı'nı ateş topuna çeviren yüzü maskeli aşırı sol grubun işyeri ve kamu malına verdiği zarar tespiti yapılmaya başlandı.

Atina merkezindeki Sintagma Meydanı ve civardaki caddelerde bulunan otobüs ve metro duraklarının camlarını indiren yüzü maskeli gruplar, mağaza ve kamu binalarına da çok sayıda slogan yazdı.

Olaylar sırasında mağazaların camlarını indiren kişiler bazı ATM'leri ise kullanılamaz hale getirdi. En az 3 otomobilin ateşe verildiği olaylarda 1 canlı yayın aracı da alevlere teslim oldu.

Olaylar sırasında gözaltına alınan 40 kişiden 25'i ise bugün savcılıkta ifadeye çıkarıldı.

Genel olarak maddi zararın 2010 ve 2012 yıllarında parlamentodaki kemer sıkma oylamaları sırasındakinden çok daha az olduğu gözlendi.

ANKETE GÖRE VATANDAŞ ATİNA'YI YAKANLARA KATILMADI

Başkent Atina'da kemer sıkma önlemlerini gerekçe göstererek özel ve kamu malına zarar veren aşırı sol grupların aksine Yunan halkının yüzde 70'i acı reçetenin kabul edilmesini istedi.

Kreditörlerin mali desteği kestikleri 3 haftalık süreçte bankaların kapısına kilit vurması vatandaşın gözünü korkuttu. Parlamentodan geçen acı reçetenin hayat pahalılığı başta olmak üzere yaşam şartlarına yeni zorluklar ilave edecek olmasına rağmen vatandaş, önlemlere destek verdi.

To Vima gazetesinin kemer sıkma önlemleri parlamentodan geçirilmeden hemen önce 14 Temmuz'da Kapa Research şirketine yaptırdığı ankete göre her 10 kişiden 7'si acı reçeteye evet dedi.

Halkın yüzde 51,1 Atina ile kreditörler arasında uzlaşılan anlaşmayı 'olumlu' şeklinde değerlendirdi. Anlaşmanın 'zorunlu' olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 72 gibi çok yüksek bir orana ulaştı. Karşı görüş belirtenlerin oranı ise yüzde 25,3'te kaldı.

"Kemer sıkma paketi parlamentoda kabul edilmeli" diyenlerin oranı da yüzde 70,1 oldu.

Vatandaşın çoğunluğu ülkenin erken seçimlere götürülmesine de karşı. Yüzde 64,5'i kabinede revizyon ile Çipras'ın yoluna devam etmesini istedi.

Halkın yüzde 48,7'si sert önlemlerden Avrupalı ortakları sorumlu tuttu. Yüzde 44,4'ü ise yanlış tercihlerde bulunan Yunan hükümetini suçladı.

14 Temmuz'da yapılan ankete 762 kişi katıldı.