Yunanistan, Macaristanlı yetkililerin mülteciler konusundaki tutumu sebebiyle Atina'yı eleştiren açıklamalarına 'nota' ile cevap verdi.

Macaristan'ın mültecilerin geçiş güzergahını kapatması ve göçmenlere şiddetle karşılık vermesi tüm dünyanın tepkisini çekerken, Budapeşte ile Atina arasına krize sebep oldu. Macaristan'ın Yunanistan'ı mültecilere yönelik tavrı konusunda eleştirmesi, Atina'nın tepkisine sebep oldu.

Dışişleri Bakanlığı, Macaristan'ın Atina Büyükelçisini bakanlığa çağırarak 'nota' verdi. Bakanlık Sözcüsü Konstantinos Kutras, gazetecilere yaptığı açıklamada, Macar yetkililerin açıklamaları ve savaş sebebiyle bir trajedi ve şanssızlık yaşayan mülteciler ile bebeklerine yapılan müdahaleyi eleştirdi.

Şiddet, silahla devriye ve sınıra mayın gibi uygulamalarla savaş mağduru göçmenlere yapılanlara tepki gösteren Kutras, bunun AB üyesi bir ülkenin yaklaşımı olamayacağını vurguladı.

Kutras, Macar yetkilileri melteciler konusunda tavır değiştirmeye ve işbirliğine de davet etti.

AB'DEN MACARİSTAN'A FIRÇA

Öte yandan AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos da Macar içişleri bakanı ile bu konuda bir görüşme yaptı. Sorunu bir ülkeden bir başka ülkeye taşımanın Avrupa'da mülteci konusuna çözüm olamayacağını vurgulayan Avramopulos, AB'nin Macaristan'ın mülteciler konusundaki tavrına katılmadığını belirterek eleştiriler yöneltti. Komiser, Macaristan'a yardım etmeye hazır olduklarını nitekim daha şimdiden 7 milyon Euro destek gönderdiklerini bildirdi.