Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Atina merkezindeki Pedion Tou Areos Parkı'nda kurdukları çadırlarda kalan 500 Afganlı mülteciye bir kaç gün içerisinde uygun bir yer bulunacağını söyledi.

Yaklaşık üç hafta önce başkent Atina'nın Pedio Tou Areos Parkı'nda çadırlarda yaşamaya başlayan çoğu çocuklu ailelerden oluşan 500 kadar Afgan mültecinin barınma sorununa çözüm bulunmaya çalışılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksel Komiserliği'nin Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel'in Yunan yetkilileri durumu kontrol altına alamamakla suçlamasının ardından harekete geçen Başbakan Aleksis Çipras, Afgan mültecilerin barınabilecekleri uygun yerin bir kaç gün içerisinde bulunacağını söyledi. Atina'daki yerel yetkililerin dün gerçekleştirdikleri toplantıdan sonra uygun yer hazırlığının sürdüğü öğrenildi.

Öte yandan Atina'da 40 dereceye varan sıcaklara rağmen park içerisinde kurdukları onlarca çadırda kalmayı sürdüren Afganlı ailelere STK ve gönüllerin yardımları sürüyor. Yerel kuruluş ve STK'ların organizasyonu ile mültecilerin ve çocuklarının sağlık kontrolleri yapılıyor.

Mültecilere malzeme, su, sıcak yemek ve diğer ihtiyaçları karşılanıyor. Savaşlardan kaçan aileleri ile Atina'ya ulaşan yaşları 1 aylık bebekten başlayan çok sayıda farklı yaş grubundaki çocuğun gönüllerince oyun oynadıkları görüldü.

Afgan mülteciler Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. Yol parası temin edenler ya da ne yapacağına karar verenler parktan ayrılıyor.

Kamu hastanelerinden temin edilen gezici sağlık araçları ile mülteciler sağlık taramasından geçiriliyor. Tam teşekküllü gezici sağlık aracının 24 saat hizmet vermesine karar verildi.

Öte yandan parkta kalan mülteciler yararına dün akşam "Hepimiz dünya vatandaşıyız" adı verilen bir konser düzenlendi.