Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici, Yunanistan ile müzakerelerde anlaşma sağlanmasının 'mümkün' olduğunu söyledi. AB Komisyonu'nun Euro Bölgesi'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ise "Daha dünden müzakerelerde ilerleme oldu." ifadelerini kullandı.

AB ve Atina'dan gelen açıklamalar, Yunanistan ile kreditörlerin 4 aydır karşılıklı blöflerle sürdürdükleri müzakelerde sona geldiklerini gösteriyor. AB Komisyonu'nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici, France Culture Radyosu'na verdiği demeçte, "Bir anlaşma mümkün. Tam olarak yolun dörtte üçünün kat edildiğini söyleyemeyiz." ifadelerini kullandı. "Esasa ilişkin reform planlarını görmeye başladık" diyen Moscovici, "Eğer müzakerelerde durağan bir durum olsaydı size söylerdim." şeklinde konuştu. AB'li komiser, müzakerelerde KDV kademelerinin yeniden belirlenmesi ve emeklilik konusunda sağlanan ilerlemeye dikkat çekti.

AB Komisyonu'nun Euro Bölgesi'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de bugün yaptığı açıklamada, "Daha dünden müzakerelerde ilerleme oldu. Ancak daha yapılması gereken iş var. İstişareler yoğun bir şekilde sürüyor." dedi. Brussels Group'un çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Dombrovskis, müzakerelerin odağını KDV, emeklilik, işgücü piyasası ve kamu yönetimi gibi konuların oluşturduğunu söyledi.

ATİNA: ANLAŞMA PAZAR GÜNÜ

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Gavril Sakellaridis de bugün yaptığı açıklamada pazar gününe kadar kreditörler ile anlaşma sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Başbakan Aleksis Çipras da anlaşma sağlanacağı konusunda iyimser olduğunu ifade etmişti.

Maaş ve emekli aylıklarına ödenecek miktar dışında kasası tamamen boşalan Yunanistan'ın Başbakanı Aleksis Çipras, kredi desteğini sürdürmesi karşılığında AB ve IMF'nin talep ettiği önlemleri kabul etmek istemiyor. Çipras, seçim öncesi halka verdikleri 'yeni önlemler kabul edilmeyecek' sözünün kırmızı çizgileri olduğunu vurguluyor.

Ancak Haziran ayında IMF'ye 1,5 milyar Euro borç geri ödemesi bulunan Atina için zaman tükenmiş durumda. Atina'yı kısa süreli rahatlatacak askıdaki 7 milyar 200 milyon Euro'luk kredi diliminin serbest bırakılması karşılığında kreditörlerin bazı 'acı talepler'ine evet demesine ise kesin gözüyle bakılıyor.