Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13 Mart’ta yapılması planlanan ancak bugüne ertelenen, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun katılımı ile yapılacak üçlü zirve için Astana’da.

Liderler üçlü ve ikili görüşmelerde Ukrayna’da ateşkes süreci, Avrasya entegrasyonu, ikili ticari ve ekonomik ilişkiler ve küresel ekonomide yaşanan sorunları ele alıyor.

Putin’le ikili görüşmesinde basına açıklamada bulunan Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği, Rusya ve Kazakistan’ın düşen petrol fiyatları nedeni ile büyük bir stres altında olduğunu söyledi. Nazarbayev, Ukrayna sorununa müdahil olmak zorunda olduğunu ve elinden geldiği kadar çaba sarf edeceğini vurguladı.

PUTİN’DEN NAZARBAYEV’E SEÇİM DESTEĞİ

Avrasya Ekonomik Birliği’nin mevcut ekonomik sorunların birlikte üstesinden geleceğine vurgu yapan Putin de, “Çabaların birleştirilmesi ile bu sorunların üstesinden gelinebilir.” dedi.

Kazakistan’da 26 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Putin, Kazakistan’ı sevenlerin Nazarbayev’e oy vermelerini istedi. Kazakistan’ın istikrarı ve gelişiminde Nazarbayev’in katkısına değinen Putin, “Ben kendisine başarı diliyorum. Kendisi çok iyi tanınan siyasi bir figür. Onun dışarından desteğe de ihtiyacı yok.” temennisinde bulundu.

Eski Sovyet ülkelerinde oluşan Avrasya Ekonomik Birliği 1 Ocak 2015’de resmen aktif hale geldi. Rusya, Kazakistan ve Belarus’un kurduğu birliğe Kırgızistan ve Ermenistan da dahil oldu. Birlik mal, hizmetler ve paranın serbest dolaşımını öngörüyor.