Avrupa Birliği, Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesinde anlaştı. Brüksel kaynaklarına göre 9 Şubat’ta ele alınacak ek yaptırım paketinde Rusya ve Ukrayna’dan 19 kişi ve 9 kurum dahil ediliyor.

Yunanistan’ın çekinceleri ise 28 ülke temsilcilerinin yaptığı toplantıda giderildi. Atina, yaptırımlara destek konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ve doğu Ukrayna’da devam eden iç savaşa destek verilmesi nedeni ile uygulanacak ek yaptırım listesinde üst düzey isimlerin yer almayacağı belirtiliyor. Eski Sovyet ülkelerinin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da yaptırım listesine alınmasına diğer ülkeler olumlu cevap vermedi.

TASS’a konuşan kaynak yaptırım listesine alınacak isimlerin Cumartesi günü kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

Kara listeye alınan isimlerin Avrupa Birliği ülkelerine girişi engellenirken, bu ülkelerdeki bankalarda bulunan hesapları da donduruluyor.

Ukrayna ayrılıkçı bölgesi ve Rusya’dan isimlerin yer aldığı yaptırım listesi son olarak 29 Kasım’da genişletilmişti. Bugün itibari ile listede 132 isim yer alıyor. Ocak ayında da Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi yaptırımların Eylül 2015’e kadar uzatılmasına karar vermişti.

Avrupa Birliği 31 Temmuz 2014’de sektörel bazda yaptırım kararı alarak, bankacılık, enerji ve savunma sanayinin faaliyetlerini sınırlandırmıştı. Rus bankaları Sberbank, VTB, Gazprombank, Vnesheconombank ve Rosselkhozbank’ın Avrupa’dan orta ve uzun vadeli borçlanmasını yasaklandı. Çift yönlü teknoloji transferi ve petrol üretiminde kullanılacak teknoloji transferleri de yasaklanmıştı.