Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'nin mülteci yükünü taşımasına destek vermek için para yardımını 1 milyar Euro'ya kadar çıkarabileceklerini söyledi. Komisyon, Türkiye'ye şu ana kadar mülteciler için 175 milyon Euro yardıma aktarmıştı.

AB Komisyonu'nun Avrpa Komşuluk Poltikası ve Genişleme Müzakereleri'nden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye mülteciler konusunda daha fazla destek sağlamak istediklerini söyledi.

Türkiye'nin 2 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını ve bunların sadece yüzde 20-25'inin kamplarda yaşadığını belirten Johannes Hahn, Türkiye'nin bu sorunla baş etme yöntemine büyük saygı duyduğunu dile getirdi. Türk yetkililerin de kabul etmesi halinde, AB fonlarından 1 milyar Euro'nun Türkiye'deki mülteciler için harcanabileceğini dile getiren Hahn, bu paranın "mültecilerin Türkiye'ye entegrasyonu" için harcanacağını ve sağlık ve mültecilerin ana dilinde eğitim hizmetlerine aktarılabileceğini kaydetti.

Para yardımı karşılığında Ankara'dan bazı taleplerinin de olduğunu ifade eden Johannes Hahn, öncelikle mültecilerin gerektiğinde geri kabul edilmeleri amacıyla kayıtlarının yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, insan kaçakçılarına karşı daha sert önlemler alınması gerektiğini ekledi.