Avrupa Birliği, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalar sebebiyle Rusya'ya uygulanan yaptırımların süresini 6 ay daha uzattı, ayrıca yeni yaptırımlar hazırladığı sinyalini verdi.

Bugün Brüksel'de düzenlenen dışişleri bakanları toplantısının ardından açıklama yapan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "AB'nin daha ileri önlemler almaya hazır olduğunu gösterdik." dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ise Yunan dışişleri bakanının da kabul ettiği kararla Rusya'ya güçlü bir mesaj verildiğini söyledi. Yunanistan'da yeni hükümetin Rusya karşıtı kararları kolaylıkla kabul etmeyebileceği yönünde yorumlar yapılıyordu.

Ortak kararda Rusya'ya karşı "uygun adımların atılacağı" ifadesi yer alsa da ekonomik yaptırım tehdidi açıkça zikredilmedi. Yeni yaptırımlar konusundaki karar, 12 Şubat'ya yapılacak AB Zirvesi'nde ele alınacak.

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de Rusya'ya ek yaptırımlar uygulamayı gündemlerine aldıklarını fakat henüz somut bir planın bulunnmadığını açıkladı.

Avrupa Birliği, Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Rusya'ya yaptırımları kademeli olarak artırmıştı. Ekonomi alanındaki yaptırımlar, petrol fiyatlarındaki düşüşle de birleşerek Rusya ekonomisine darbe vuruyor.