Avrupa Birliği (AB), Afrika'nın en fakir ülkelerinden Zimbabve'ye 267 milyon dolar direk yardım yaptı. AB, geçenlerde Afrika Birliği Başkanı seçilen Robert Mugabe'nin ülkesine 2002'den beri ambargo uyguluyordu.

28 ülkeli AB bloğu, Zimbabve'de siyasi reformların uygulanması için ambargoyu hafifletirken, Robert Mugabe ve eşi Grace'e halen Avrupa'ya giriş yasağı uyguluyor. AB ayrıca, Zimbabve'nin mal varlıklarını dondurmuş durumda ve ülkeye silah ambargosunu devam ettiriyor.

Zimbabve'ye yardımı imzaladığı tören sonrası açıklama yapan AB'nin Harare Büyükelçisi Philippe Van Damme, "Bu yardım Zimbabve ile aramızdaki bütün sorunların bittiği ve bir balayı yaşadığımız anlamına gelmiyor. İlişkilerimizi engelleyen bazı hususlara çözüm bulduk ama yeni proplemler çıkabilir ya da eskiler yeniden karşımıza gelebilir." dedi.

Zimbabve'yi bağımsızlığını kazandığı 1980'den beri yöneten 91 yaşındaki Mugabe, AB'nin ülkesine uyguladığı ambargonun 'illegal' olduğunu söyledi. Zimbabve Maliye Bakanı Fiance Patrick Chinamasa ise 'yardımın' AB ile ilişkilerde önemli bir adım olduğunu ancak Birliğin Mugabe ve eşine uyguladığı seyahat yasağı devam ettiği sürece AB ile ilişkilerin sağlıklı ve verimli olmayacağını ifade etti.

AB'nin yardımının sağlık, tarım sektörü ve devlet enstitülerinin geliştirilmesinde kullanılacağı söylenirken, paranın yarısının 2020'ye kadar ödeneceği belirtildi.

AB'nin yardımının Robert Mugabe'nin Şubat başında Afrika Birliği'ne başkan seçilmesinden sonra gelmesi dikkatlerden kaçmadı. Mugabe, bağımsızlıktan sonra ülkesindeki bütün beyazların mallarına ve arazilerine el koymuş ve Avrupa kökenlileri ülkeden atmıştı.