Yunanistan'ın ekonomik durumu hızlı bir şekilde kötüleşiyor. Bankalara kilit vurulması ve sermaye sınırlamasının akabinde bugün ülkenin iflası da gelebilir.

Yunan hükümeti IMF'ye 1,6 milyar Euro'luk borcu ödeyecek paraya yani yükümlülüklerini yerine getirecek güce sahip değil. Bu miktarın ödenmesi beklenmiyor. Her ne kadar IMF tüzüğüne göre yapılmayan ödeme 'gecikmiş borç' şeklinde tanımlansa bile yarından itibaren ülkenin iflasa sürüklenme süreci tetiklenecek.

Gelen bilgilere göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) bunlar yaşandıktan sonra müdahale edecek. Yunanistan'ın yarı iflasla karşı karşıya kaldığına hükmedecek. Süreç, Yunan bankalarının daha da zayıflaması ile devam edecek. Buna bir de Yunan bankalarının ABM'ye finansman için teminat olarak verdikleri tahvillerde yaşanacak büyük değer kayıpları zararı katlayacak.

Bu da artık bankaların AMB'den finansman olanaklarının çok sınırlanacağı anlamına gelecek. Sermaye yeterliliği zayıf olarak değerlendirilecek ve bir kaç günde içerisinde 'infilak' yaşanabilecek.

Bugün itibarıyla Yunanistan ekonomisine destek programı sona ermiş olacak. Artık hukuken Atina'ya finansman sağlanması mümkün değil. Ödenmesi gereken taksit de (7,2 milyar Euro) iptal olacak. Aleksis Çipras hükümetinin bugün ya da yarın Avrupa'dan yeni bir destek programı talebinde bulunma hakkı var.

Çarşamba günü toplanması beklenen AMB, acil likidite programını Yunan bankaları lehine arttırıp artırmayacağına karar verecek.

Vatandaşa getirilen günlük 60 Euro'luk talepler bile karşılanamayacak. Maliye Bakanlığı, Perşembe günü emeklilere ödenecek aylıkları 120 Euro ile sınırladığını açıkladı bile.

Yunan ekonomistler de, bankaların bizzat kendileri ve mevduat sahipleri için ciddi sonuçları olmadan normal işleyişe dönemeyeceklerine inanıyor. Hesaplar tehlike ile karşı karşıya kalacak.

Bir başka değişle müzakerelerin sona erdirilip referandum ilan edilmesinden bu yana yaşanan gelişmeler Yunan ekonomisi için tam anlamıyla çöküşü tetikleyen sürece işaret ediyor.

Tüm bunlar da sadece 3 günde yaşandı. Pazar günü yapılacak referanduma kadar daha epey zaman var ve yeni gelişmelerin olması kaçınılmaz.

To Vima'dan Antonis Karakusis'e göre bankalara kilit vurulmasını iflas izleyecek. Kreditörler ile müzakereleri yürüten Çipras hükümeti, bu sürecin yaşanmasında öncü rol oynadı. Karakusis, "Asıl talihsizlik şimdi sorumlu olanların (Syriza hükümeti) görevi devralmadan çok önce uyarılmalarına rağmen o zaman olduğu gibi bugün de sorumluluklarının farkında olmamalarıdır." yorumunda bulunuyor. Bunun da ulusal çöküş tehdidini çok arttırdığına dikkati çekiyor.

Çipras'a son bir eleştiri de devlet kanalı ERT'ye dün akşam verdiği demecin ardından geldi. Referandumdan sonra her şeyin normal seyrinde devam edeceğini ve bir kaç saat içerisinde kreditörler ile anlaşma sağlayacak konumda olacağını iddia eden Çipras'ın bu rahat tavrı da olumsuz mesaj verdiği değerlendirmesi yapılıyor.