Avrupa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mogens Blicher Bjerregard Türkiye’de Koza-İpek Medya Grubuna kayyum atanmasıyla ilgili sert açıklamalarda bulundu. Söz konusu operasyonun siyasi amaçlarla gerçekleştirildiğinin son derece açık olduğunu vurgulayan Bjerregard, hükümetin muhalif medyayı susturmayı amaçlayan bu tür adımları bir an önce durdurması gerektiğini söyledi.

Bjerregard, ‘‘Sadece basın özgürlüğü ve editoryal bağımsızlık sayesinde medya ve gazeteciler vatandaşlara bağımsız, çoğulcu ve bilgilendirici gazetecilik hizmeti sağlayabilirler. Ki bu; özellikle seçim döneminde insanların demokratik gelişmelere katılmasının ön şartıdır. Hükümetin medya patronlarını görevden alması ve yerine yöneticiler ataması kabul edilemez bir şeydir ve basın özgürlüğünün ihlal edilmesi anlamına gelir.’’ dedi.

Söz konusu operasyonun 1 Kasım’da gerçekleştirilecek genel seçimden birkaç gün önce gerçekleştirildiğinin altını çizen Bjerregård, ‘‘Seçimlerden birkaç gün önce Türkiye’de geçici hükümetin Koza İpek Holding’e ait olan medya kuruluşlarına yönelik son saldırıları açık bir şekilde muhalif gazetecilere, ifade özgürlüğüne, özel ve bağımsız medyaya yönelik siyasi olarak motive edilmiş saldırılar olarak değerlendirilmeli. Yetkililer bu tür sahte suçlamalarla muhalif medyayı susturmaya çalışmaktan vazgeçmeli.’’ ifadelerini kullandı.