Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Ankara savcısı Serdar Coşkun’un Ulaştırma Bakanlığı’na verdiği ‘Muhalif medyayı susturun’ talimatına tepki gösterdi.

EFJ'den yapılan yazılı açıklamada, “Basında çıkan haberlere göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yayınları kolaylaştırmak amacıyla kullanılan iletişim araçlarını geri çekerek, Gülen hareketine bağlı tüm medya kuruluşlarını engellemeye yönelik baskı yapıyor.” değerlendirmesinde bulundu. Federasyon, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Savcısı Serdar Coşkun’un, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı TÜRKSAT Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği iddia edilen talimatın tamamen yasadışı olduğunu ifade etti.

İngiltere Ulusal Gazeteciler Birliği (NUJ) Başkanı ve EFJ Avrupa Temsilcisi Barry White’ın da görüşüne yer verilen açıklamada, “Demokrasinin esas şartlarından biri herkese açık, fikir ve bilgilere yönelik tartışmalara erişebilir olmaktır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ilişkin yayımlanan raporlar doğruysa, bu demokrasiye atılan ciddi bir darbedir.” ifadeleri kullanıldı. White, herkesin bilgi edinme özgürlüğünün olduğunu belirttiği açıklamada, iddia edilen talimatı devletin uyguladığı ‘ilkel bir sansür’ olarak nitelendirdi. 7 Haziran'da Türkiye’de gerçekleşecek genel seçimlere de değinen White, “Basın özgürlüğüne yapılan bu saldırı, genel seçim öncesinde olması da oldukça manidardır.” dedi.

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Başkanı Turgay Olcayto ise yazılı basın açıklamasında, iddia edilen talimatın Anayasa’yı ihlal kapsamına girdiğini vurguladı. Olcayto, savcılık kararıyla basın özgürlüğünün engellenmesinin söz konusu olmayacağını ifade etti.