Türkiye, Macaristan ve Holanda temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Mesleki Eğitim ve Çalışma Hayatı: Sorunlar, İhtiyaçlar ve Öneriler” konulu konferans Aksaray’da yapıldı. Çok sayıda işadamını biraraya getiren konferansta Avrupa’da iş dünyasında yaşanan problemler ve çözümleri gündeme getirildi.

Leonardo da Vinci Ortaklık Projesi kapsamında Aksaray’da buluşan Türkiye, Hollanda ve Macaristan temsilcileri mesleki çalışma hayatında yaşanan sıkıntıları ve çözüm yöntemlerini konuştu. Programın açılışını yapan AKÇADER (Aksaray Tüm Çalışanlar Derneği) Proje Sorumlusu Yakup Pektaş katılımcıları projenin içeriği ve ilgi alanı ile ilgili bilgilendirdi.

KANAT: ARAŞTIRAN, GELİŞTİREN, GİRİŞİMCİ BİREYLERE İHTİYAÇ VAR

Mesleki Eğitim ve Şube Müdürü Cemal Kanat ise yaptığı konuşmada Türkiye de ilk, orta ve yaygın eğitim kurumlarındaki mesleki eğitim uygulamaları, sorunlar ve çözüm önerileri gündeme getirildi. ‘Mesleki ve teknik eğitim sistemini eğitim öncesi, eğitim içi ve eğitim sonrası olmak üzere bütün bir sistem olarak ele almak gerekmektedir. Türkiye ekonomisinin gelişmiş ülkeler ile küresel dünya pazarında rekabet edebilmesi için nitelikli bir eğitim sistemine ihtiyacı vardır. Okul öncesi eğitimden yükseköğretim düzeyine kadar bütüncül olarak ele alınması gereken eğitim sistemi, ülkemizin kalkınması ve coğrafyasında söz sahibi olabilmesi için temel koşuldur. Araştıran, geliştiren, girişimci, mesleki yeterlikleri yüksek yirmi birinci yüzyıl becerilerine sahip bireyler yetiştirmek bu amaca ulaşabilmek için gerekli koşullardan bazılarıdır.’ diyen Kanat, titiz ve planlı bir çalışma ile iş dünyasındaki problemlerin üstesinden gelinebileceğini vurguladı. Aksaray Üniversitesi MYO Sorumlusu Ayhan Duran Türkiye de yükseköğretim kurumlarındaki mesleki eğitim uygulamaları nelerdir? Sorunlar ve çözüm önerileri nelerdir? Konulu konuşmasıyla kürsüye geldi.

KOÇAŞ: ÇALIŞMA HAYATIMIZDA TEORİK ÇOK, PRATİK YOK

AGİAD Başkanı Reha Güven de Türkiye'de STK ların mesleki eğitim uygulamaları nelerdir? Sorunlar ve çözüm önerileri nelerdir? Şeklinde kapsamlı bir konuşma yaptı. ATSO Başkanı Ahmet Koçaş’ın sohbet havasında gerçekleştirdiği İlimizde faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyaç duydukları çalışan profili nedir? Mesleki eğitim uygulamaları bu ihtiyacı ne kadar karşılamaktadır? Konulu konuşması katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi. Bilgi bakımından donanımlı bireylerin pratikte eksiklikleri olduğunu dile getiren Koçaş, iş hayatının sadece bilgiyle yürümeyeceğine temas etti. Holland Animo Proje Sorumlusu Muhammed Başoğlu’da Hollanda da mesleki eğitim uygulamaları nasıl yapıldığına dair videolu bir sunum yaptı. Son olarak kürsüye gelen Macaristan Dialogus Sorumlusu Andras Lorınc Macaristan’daki çalışma hayatı ile ilgili bilgiler aktardı. Programa verilen çay arasında kaynaşma fırsatı bulan temsilciler daha sonrasında toplu resimler çektirerek konferansı renkli hale getirdi.