KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ), Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ve Erciyes Teknopark AŞ arasında, "girişimcilik ve uygulamalı proje eğitimleri" konusunda imzalanan iş birliği protokolü ile üniversitede eğitim gören öğrencilerin girişimcilik sertifikası ve proje yazma becerisiyle mezun olması hedefleniyor.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, Turizm Fakültesi Konferans Salonu'ndaki imza töreninde yaptığı konuşmada, Kayseri'nin bir sanayi kenti olmasına rağmen tek tip üretimde yoğunlaştığını söyledi.

Kayseri'nin "vazgeçilemez sanayilerin" kurulması gereken bir şehir olduğunu dile getiren Güven, şöyle konuştu:

"Bunun için de tabii girişimcilere ve girişimcilik kültürüne ihtiyaç var. Maalesef bizde ilkokuldan itibaren, Batı ülkelerinin birçoğunda olduğundan farklı olarak bu tarz bir eğitim yok. Bizim araştırma, planlama, geliştirme, ürüne dönüştürme konusunda eksiklerimiz var. Üniversitelerde son yıllarda bir kıpırdanma var ama bu anlamda bir eğitim yok. Genel olarak bakıldığında bu eğitime rağmen araştırma özelliği fazla olan bir milletiz. Kendi çapında birçok vatandaşımız mucit de sayılabilir ama bunları bir şekilde ürüne dönüştürüp piyasaya süremiyoruz. Bu biraz cesaretsizlik, biraz da girişimcilik kültürünün yetersizliğinden kaynaklanıyor."

Güven, Türkiye'nin gelişmesinin, ileri ülkeler seviyesine çıkmasının, üniversite mezunları sayesinde olacağını belirterek, "Bu projenin amacı, üniversitemiz mezunlarının artık proje yazabilir, yeni fikirler üretebilir ve bunları hayata geçirebilir hale gelmelerini sağlamak. Bunun için ülkemizden azımsanmayacak birçok alanda birçok destekler var ama biz maalesef bunları kullanamıyoruz. Avrupa Birliği destekleri var, biz oraya çok para verip az alan bir ülkeyiz. Belki bu eğitimlere ilgi gösteren arkadaşlarımız bunu tersine çevirebilirler" ifadelerini kullandı.

ORAN Genel Sekreteri Kamil Taşçı ise bu yıl 6 bin 500 kişiye girişimcilik, en az bin kişiye de proje eğitimi vereceklerini bildirdi.

Kayseri'nin zeki, girişimci ve sanayici bir kent olduğunu vurgulayan Taşçı, "Biz Kayseri'yi Türkiye'de girişimciliğin merkezi yapmak istiyoruz. Bu 5 bin yıllık kimliğini biraz daha öne çıkarmak istiyoruz. ERÜ de çok güçlü, iyi bir üniversite. Biz ERÜ'yü tercih etmiş her bir gencimizi buradan girişimcilik sertifikasıyla proje yazma becerisiyle mezun olmasını istiyoruz. Bu yapacağımız protokol de bunun ilk adımlarından bir tanesi" dedi.

Taşçı, teknoparkta ofis açacaklarını, burada kuracakları "ORAN Akademi"de de ilave eğitimlere, kapasite geliştirme faaliyetlerine devam edeceklerini anlattı.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Muhammet Güven, Kamil Taşçı ve Erciyes Teknopark AŞ Genel Müdürü Bilgin Yazlık, işbirliği protokolünü imzaladı.

Protokol çerçevesinde ORAN tarafından ERÜ öğrencilerine girişimcilik ve uygulamalı proje eğitimleri verilecek.