Ukrayna krizi sebebiyle geçen yıl Rusya’nın oy hakkını askıya alan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Ukrayna’da ağır hukuk ihlallerinin devam etmesini gerekçe göstererek Rusya ile ilgili kararı Nisan 2015’e kadar uzattı.

AKPM Genel Kurulunda yapılan oylamada Rus parlamenterlerin oy verme ve yönetim organlarında temsil hakkının askıya alınması ile ilgili karar tartışılarak kabul edildi. Rus parlamenterlerin oy hakkının askıya alınmasına 160 parlamenter destek verirken, 42 parlamenter karşı çıktı ve 11 parlamenter de çekimser kaldı. Karar çerçevesinde Rus heyeti, AKPM üyesi ülkelerde seçim gözlem çalışmalarına da katılamayacak.

Avrupa Konseyi’nin temel prensiplerinin Ukrayna krizinde çiğnendiği suçlamasında bulunan AKPM, uyarıların dikkate alınması durumunda Nisan ayında yapılacak oturumda hakların yeniden verilebileceğine dikkat çekti.

RUSYA DA AKPM ÇALIŞMALARINI ASKIYA ALDI

AKPM’nin kararına sert tepki gösteren Rusya, çalışmaları yıl sonuna kadar durdurduklarını açıkladı. Rusya’nın kimseden yetki isteme ya da yalvarma niyetinde olmadığını ifade eden Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, daha önce uyardıkları çerçevede AKPM’deki faaliyetlerini 2015 sonuna kadar durdurduklarını söyledi.

Rusya’nın kararın bir kez daha uzatılması durumunda AKPM çalışmalarından çekileceği yönünde uyarısı olduğunu hatırlatan Puşkov, AKPM’nin kararına cevap olarak çalışmalardan çekildiklerini, yıl sonundaki siyasi gelişmelere göre konuyu yeniden gündemlerine alabileceklerini belirtti.

Kararın beklenmedik bir durum olmadığı değerlendirmesinde bulunan Puşkov, “AKPM, Rusya ile işbirliği yapmadan bu konuların üstesinden gelme isteğinde özgür. Biz siyasi grup liderlerini ve AKPM organlarını Rusya’nın temel haklarından mahrum edilmesi konusunda uyarıyorum. Oy hakkımızın askıya alınması Rusya açısından çok ciddi bir konu değil. Ben Avrupa’da parlamentolar arasında ortak bir diyalog oluşumuna ciddi bir şekilde zarar veren yanlış bir karar aldığı için AKPM’yi tebrik ediyorum” eleştirisinde bulundu.

Türkiye’nin de yer aldığı 47 Avrupa ülkesinden parlamenterleri bir araya getiren AKPM, daha önce de Çeçenistan politikaları nedeni ile yaptırımlara konu olmuştu. 1996’da AKPM’ye giren Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya ile birlikte Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkeler arasında yer alıyor.