Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks, Türkiye'de ifade özgürlüğünü etkileyen son gelişmelerden çok endişeli olduğun vurguladı.

Nils Muižnieks, son haftalarda yaşanan endişe verici gelişmeler kapsamında; Ahmet Hakan’a saldırı, Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’in tutuklanması ve belli başlı televizyon kanallarının Ankara Savcılığı’nın açtığı soruşturmalarla bağlantılı olarak çok sayıda yayın platformundan eş zamanlı olarak çıkarılmasını saydı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Nils Muižnieks, bilgi edinme hakkının gerçekten demokratik olan toplumlar için temel bir ön şart olduğunu belirterek, “Bu hakkın garanti altına alınması özellikle seçim dönemlerinde önemli.” dedi.

10 EKİM SALDIRISIYLA İLGİLİ YAYIN YASAĞINA TEPKİ

10 Ekim’de Ankara’da düzenlenen terör saldırısıyla ilgili ‘haber, röportaj, eleştiri’ gibi her türlü yayının tüm medyada tamamen yasaklandığını da belirten Nils Muižnieks, “Tüm medyaya yönelik böylesine kapsamlı bir yasağı görmekten üzüntü duydum. Mahkeme, kamunun temel bilgi alma hakkını gözetmemişe benziyor. Bu, özellikle böylesine provoke edici alçakça saldırıların yapıldığı zamanda çok önemlidir. Türk yetkililere, terör saldırıları da dahil olmak üzere kriz dönemlerinde ifade ve bilgi alma özgürlüğünü korumayla ilgili Avrupa Konseyi standartlarını hatırlatmak isterim.” dedi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks, yetkililere bu meşru endişeleri dikkate alarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatlarına uygun olarak ellerinden geleni yapmaya çağırdı.