Avrupa Konseyi, içinde sıkıyönetimi aratmayan unsurların bulunduğu iç güvenlik paketindeki tartışmalı maddelerin acilen değiştirilmesi çağrısı yaptı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'de önümüzdeki hafta TBMM'de tartışılacak polise yeni yetkiler tanıyacak yasa tasarısından derin endişe duyuyorum." dedi.

Avrupa İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Kasım 2013'te hazırladığı Türkiye raporunda en çok polisin aşırı güç kullanımı nedeniyle yaşanan insan hakları ihlallerine değindiğini vurguladı. Söz konusu raporda, polisin aşırı güç kullanımı ve şiddet uygulayan devlet memurlarına yönelik etkin soruşturma yürütülmemesini eleştirdiklerini hatırlatan Muznieks, "Ancak, Türk hükümeti bu sorunların üzerine gitmek yerine hiçbir bağımsız kontrol mekanizması kurmadan polisin yetkilerini daha da artırıyor. Bilhassa polisin silah kullanımı, gösterilerde güç kullanımı ve hiçbir yargı kararı olmadan gözaltına alma yetkisinin tanınması, yaşama hakkı ve toplu gösteri hakkı gibi temel insan haklarının ihlal edilmesine yol açacaktır." ifadelerini kullandı.

Muiznieks, Türk Parlamentosu'nun derhal tasarıdaki tartışmalı maddeleri gözden geçirmesini ve Türkiye'nin hak ihlalleri karnesini iyileştirecek adımlar atması çağrısı yaptı.

Muiznieks, iç güvenlik paketinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun hale getirilmesi için Ankara'nın Avrupa Konseyi'nin ve Türkiye'deki insan hakları teşkilatlarının tavsiyelerine uyması gerektiğini belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, iç güvenlik paketiyle ilgili muhalefetin eleştirilerine karşı, "Avrupa standartlarında bir iç güvenlik paketi hazırladık." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin de üyesi olduğu Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi'nin kararlarının Türkiye açısından bağlayıcılığı bulunuyor.