Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin 1915 olaylarını tanıması yönünde dün kabul ettiği karara sert tepki gösterdi. Konuyla ilgili basına açıklamalarda buluna Ali Hasanov, " Bu AP tarihinin en rezil, gerçeği yansıtmayan, Birinci Dünya Savaşı'nın tarihini tahrif eden, adaletsiz ve özel amaç taşıyan kararı" ifadesini kullandı.

AP'nin kararını Müslüman ve Türk düşmanlığı olarak değerlendiren Hasanov, Batı'nın girişimiyle oluşturulan birçok uluslararası kuruluşta olduğu gibi AP'de de çifte standartların hüküm sürdüğünü dile getirdi. Hasanov, "Yıllardır biz tüm dünyaya, ayrıca Avrupa ülkelerine ve kuruluşlarına yarası hala iyileşmemiş Hocalı soykırımı gerçeklerini, son 200 yılda Ermenilerin Türklere ve Azerbaycanlılara karşı işlediği insanlık suçlarını belgeleri ile ortaya koyuyoruz. Ama bunun karşılığında Avrupa ülkeleri, AP, Avrupa Konseyi gibi kurumlar konuyla ilgili objektif, gerçeklik payı olan karar almadılar. Tarihi gerçekler, belgeler 1915 yılında Türkiye'de Ermenilere karşı hiçbir soykırım yapılmadığını kanıtlıyor" dedi.


Tarihi gerçeğin çaptırtılğına vurgu yapan Ali Hasanov, "Hiçbir olguya bakmadan, o dönemin arşivlerini araştırmadan bir grup politikacının, milletvekilinin geçen yüzyılın başında yaşanan olayları değerlendirmesi kökünden yanlıştır" dedi.

Basına açıklamalarda bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı basın danışmanı Hikmet Hacıyev de AP'nin sözde "Ermeni soykırımı" ile ilgili kabul ettiği kararın asılsız, kasıtlı ve anlamsız olduğunu bildirdi. Söz konusu tasarının Ermeni lobisinin etkisi altında olan bir takım çevreler tarafından gündeme getirildiğine dikkat çeken
Hacıyev, "İnsan haklarının 'savunucusu' rolünü üstlenen çevreler AP'de, Ermeni çetelerinin 1918 yılında Bakü'de ve Azerbaycan'ın diğer şehirlerinde gerçekleştirdikleri katliamlara, tecavüz ve işgale, Hocalı faciasına tepki göstermeye kendilerinde hala cesaret bulamadılar" dedi.